Officier in rang verlaagd wegens dood Palestijn

TEL AVIV, 1 nov. Een Israelische militaire rechtbank heeft gisteren een kapitein tot twee maanden gevangenisstraf veroordeeld en tot luitenant gedegradeerd wegens mishandeling van een Palestijn in de Gazastrook. Drie andere militairen van de Givati-brigade kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen en werden eveneens in rang verlaagd.

De militairen werden niet wegens doodslag vervolgd omdat het lijk van de aan mishandeling gestorven Palestijnse jongen door de familie uit het ziekenhuis werd ontvoerd, waardoor na de begrafenis om technische redenen de doodsoorzaak niet meer kon worden vastgesteld. Het optreden van de militairen, dat de militaire rechtbank als schending van de normen van de Israelische samenleving veroordeelde, deed zich voor op 7 februari 1988, in het begin van de intifadah, de Palestijnse volksopstand.

De militaire rechters beschuldigden het viertal van het 'breken van de beenderen van Palestijnen die onder hun volledige verantwoordelijkheid waren'. Volgens de aanklacht braken de soldaten de inboedel in het huis van de Palestijnse familie Aykal in het vluchtelingenkamp El-Bureij, waarna de twee gebroeders Hassan en Haled geboeid en geblinddoekt in een jeep werden meegenomen. Tijdens de rit werd het tweetal door de soldaten geslagen. Aan de gevolgen van de ondergane mishandelingen overleed een van de broers in een ziekenhuis.

De rechters spraken er hun verwondering over uit dat de vier militairen tijdens het proces geen tekenen van spijt toonden. De vier hebben aangekondigd beroep tegen het vonnis te zullen aantekenen.

De advocaten van de tot luitenant gedegradeerde kapitein Ofer Reshef hebben aangekondigd dat hun client ex-minister van defensie Rabin zal vervolgen. Tijdens andere processen over door militairen begane excessen tegen de Palestijnse burgerbevolking hebben opperofficieren getuigd dat Rabin in het begin van de intifadah opdracht heeft gegeven 'armen en benen te breken'. De gisteren veroordeelde militairen zeggen in de geest van deze order te hebben gehandeld.

Van verschillende kanten wordt vandaag kritiek uitgeoefend op de te licht geachte straffen tegen de vier. In een hoofdartikel schrijft de krant Maariv dit vandaag mede toe aan druk van de publieke opinie waaraan de militaire rechtbank heeft blootgestaan.

Minister van wetenschappen Yuval Ne'eman (Tehiya) heeft gisteren voorgesteld wettelijk te bepalen dat soldaten die zijn betrokken bij het onderdrukken van de intifadah niet kunnen worden vervolgd omdat er naar zijn zeggen sprake is van 'een oorlogstoestand'.

    • Salomon Bouman