NOS schrapt kerstconcert met Chailly

HILVERSUM, 1 nov. Het traditionele tv-Kerstconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest wordt dit jaar zeker niet door de NOS maar wellicht wel door de Avro uitgezonden. De NOS en het Concertgebouworkest zijn het niet eens geworden over de uitzendrechten voor dit concert.

Het Concertgebouworkest eiste een verhoging van deze rechten tot 90.000 gulden. De NOS was daartoe bereid wanneer een meerjarencontract zou worden afgesloten. Het Concertgebouworkest heeft voor 1991 en 1992 echter al verplichtingen aangegaan met de Avro, ook voor het Kerstconcert dat de afgelopen veertien jaar door de NOS werd uitgezonden.

De NOS besloot daarop dit jaar af te zien van de uitzending van het Eurovisie-Kerstconcert, waarvoor de Faust-symfonie van Liszt op het programma staat, te dirigeren door Ricardo Chailly. De NOS zendt nu op Eerste Kerstdag de opera La Traviata van Verdi uit, een Glyndebourne-produktie in de regie van Peter Hall en met Bernard Haitink als dirigent van het London Philharmonic Orchestra. Voor de komende jaren bekijkt de NOS of het mogelijk is de traditie van het Eurovisie Kerstconcert voort te zetten met een andere programmering.