Minister: staking in openbare sector Israel is misdaad

TEL AVIV, 1 nov. De Israelische minister van financien, Yitzhak Modai, heeft gisteravond de staking van 120.000 werknemers in de openbare sector als een 'misdaad' veroordeeld.

Volgens Modai is het hoogst onverantwoordelijk dat in deze voor Israel zo moeilijke tijden van massa-immigratie uit de Sovjet-Unie en oorlogsgevaar in het Midden-Oosten ter ondersteuning van looneisen naar het stakingswapen wordt gegrepen.

Op de stakers maakt dit argument geen indruk omdat de inkomens van de president, ministers en parlementsleden en hoge ambtenaren deze week met ruim 12 procent zijn verhoogd.

De vandaag haar derde dag ingaande staking zal volgens woordvoerders van het stakingscomite worden verscherpt indien de looneisen worden afgewezen.

Als gevolg van de staking zijn radio en TV uit de lucht en liggen de grote militaire industrieen plat. De telefoondienst verricht geen reparaties meer, terwijl ook de afwerking van bagage op het vliegveld David Ben Goerion in moeilijkheden is gekomen.

Gisteren hielden de leraren van de middelbare scholen een waarschuwingsstaking van enkele uren. In deze sector wordt eveneens met een algemene staking gedreigd.