KIP MET DRAGON

Voor dit recept is een jonge en malse kip een vereiste. Het samenspel van smaken is zo verfijnd dat alles van de kwaliteit van de kip afhangt. Gebruik bij voorkeur kippebouillon als pocheernat. Die verrijkte bouillon kunt u dan bewaren en later voor een soep of saus gebruiken. Voor een fris bijgerecht beveel ik een gekoelde salade van verse pasta met stukjes tomaat, mozzarella en basilicum aan.

Voor 4-6 personen:

1 kip van 1,5 kg

2-3 eetl. vers citroensap

50 g boter

zout en versgemalen peper

2 eetl. gehakte verse dragon, plus wat extra blaadjes ter garnering

2 eierdooiers, losgeklopt

2 dl slagroom

Wrijf de kip van buiten in met citroensap. Roer de boter zacht met zout en peper en 1 eetlepel gehakte dragon. Vul de kip met dit mengsel. Leg de kip in een steelpan en giet er zoveel water bij (of kippebouillon voor een meer uitgesproken smaak) dat de kip net onder staat. Breng het nat tegen de kook aan en pocheer de kip ongeveer 1 uur tot hij gaar is (het vocht mag absoluut niet koken). Laat de kip in de bouillon afkoelen. Haal de kip uit de bouillon en leg hem in een ondiepe schaal. Zeef de bouillon en meet er 3 dl van af. Doe de 3 dl bouillon in een steelpan op een hoog vuur en breng hem aan de kook. Laat de bouillon tot tweederde inkoken. Roer er nu de slagroom, 1 eetlepel gehakte dragon en wat zout en versgemalen peper door. Laat de saus weer aan de kook komen en kook hem tot ongeveer tweederde in. Roer een paar eetlepels van de saus bij de losgeklopte eierdooiers. Neem de saus van de vuur en klop er met een garde de aangelengde dooiers door. Giet de saus over de kip in de schaal en zet de schaal in de koelkast tot de kip door en door koud is. Schik de dragonblaadjes in een attractief patroon op de borst van de kip. Dien de kip koud op.

    • Kim Maclean