Iraks behandeling van Amerikanen wekt woede Bush

WASHINGTON/ BAGDAD, 1 nov. De Amerikaanse president Bush heeft genoeg van de slechte behandeling van Amerikaanse staatsburgers in Koeweit. 'Onze mensen daar (in de Amerikaanse ambassade in Koeweit) worden uitgehongerd door een wrede dictator', zei Bush gisteren tegen verslaggevers. Hij vervolgde: 'Denkt u dat ik me daarover zorgen maak? Ukunt er zeker van zijn dat ik dat doe. Wat ga ik eraan doen? Wacht maar af. Ik heb genoeg van dat soort behandeling van Amerikanen.' Er zitten 27 mensen in de Amerikaanse ambassade in Koeweit.

Irak heeft Bush van leugens beticht, en voorts gezegd dat als teken van Iraks goede wil verwanten van gijzelaars met Kerstmis en oud en nieuw op bezoek mogen komen.

Volgens de Washington Post denken de VS aan een niet-gewelddadige actie, zoals het sturen van een onbewapend schip met voedsel, om zowel de Amerikaanse als de Britse ambassade te bevoorraden. Als Irak dat verhindert, zou dat een oorlogsmotief kunnen zijn.

Bush erkende dat de sancties van de Verenigde Naties tegen Irak 'niet volledig doelmatig' zijn. Maar hij verzekerde dat hij 'in dit stadium' nog van plan is diplomatieke middelen te gebruiken om Irak te dwingen Koeweit te verlaten.

Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van buitenlandse zaken verwierp Bush' beschuldigingen als leugens en als 'rechtvaardiging om militaire actie tegen Irak te versnellen'. Hij stelde dat 'het grote aantal' buitenlanders dat Irak heeft mogen verlaten het bewijs vormt dat de gijzelaars goed worden behandeld.

Pag.4: Vervolg/ Verharding standpunt VS leidt tot speculatie over actie

Pag.9: Hoofdartikel

Irak maakte tevens de vrijlating bekend van zes Zweden, die gisteren met een Zweedse parlementarier mee naar huis vlogen.

Overigens maakte het State Department tegelijk bekend dat nog eens vier Amerikaanse gijzelaars deze week naar onbekende bestemming in Irak zijj weggevoerd om te dienen als 'menselijk schild' tegen een militaire aanval. In totaal worden ongeveer 110 Amerikanen op Iraakse strategische installaties vastgehouden. (Reuter, AFP, DPA)

Onze correspondent in Athene meldt: Tien van de vierentwintig Griekse gijzelaars in Irak hebben deze week kunnen terugkeren nadat twee oud-ministers van de socialistische oppositiepartij naar Bagdad waren gereisd om met hoogwaardigheidsbekleders aldaar te spreken. Oud-minister van buitenlandse zaken Karolos Papoulias was daar al voor de tweede keer. De hele onderneming is een voorbeeld van de initiatieven die door de regeringsleiders van de EG op hun recente conferentie in Rome werden veroordeeld, maar de Griekse regering kan dat niet openlijk uitspreken tegen de achtergrond van de vreugde van de tien en hun familieleden.

Al twee weken geleden, bij het hoog oplaaien van de campagne voor de tweede ronde van de Griekse gemeenteraadsverkiezingen, hadden oppositieleider Andreas Papandreou en minister zonder portefeuille Mikis Theodorakis op weinig verkwikkelijke wijze om de gunst gedongen van de Iraakse ambassadeur in Athene. Zonder uit te leggen waarom de vrijlating van alle vierentwintig, hoewel aangekondigd, niet doorging de selectiemotieven blijven onduidelijk heeft deze diplomaat nu de terugkeer van de tien een uitvloeisel genoemd van de missie van de twee oppositionele oud-ministers. De Griekse regeringswoordvoerder betuigde voldoening over de vrijlating, maar laakte deze Iraakse 'inmenging in Griekse binnenlandse aangelegenheden'.