Indonesische leger treedt weer hard op in Oost-Timor

LISSABON, 1 nov. Het Indonesische leger is in Oost-Timor opnieuw een harde actie begonnen om een einde te maken aan het verzet van delen van de bevolking tegen de vijftien jaar geleden begonnen bezetting van het eilanddeel door Indonesie. Dit hebben vluchtelingen uit Oost-Timor gisteren in Portugal gezegd.

Volgens de vluchtelingen hebben speciale eenheden Indonesische militairen de hoofdstad Dili uitgekamd, op zoek naar dissidenten. Mensen die werden verdacht van deelneming aan anti-Indonesische demonstraties zijn opgepakt en in elkaar geslagen, aldus de vluchtelingen, die de afgelopen dagen regelmatig telefonisch contact hadden met Oost-Timor.

De razzia van het leger volgt op een reeks studentenprotesten tegen de Indonesische overheersing van Oost-Timor. Indonesie viel Oost-Timor in 1975 binnen, vlak nadat het Revolutionair Front voor een Onafhankelijk Oost-Timor (FRETILIN) het land onafhankelijk had verklaard van Portugal. Het westelijk deel van het eiland Timor hoorde al bij Indonesie.

Sinds de inval voert FRETILIN vanuit de bergen in het binnenland van Oost-Timor een guerrilla-oorlog tegen het Indonesische leger. Volgens internationale organisaties voor de rechten van de mens zijn sinds 1975 zeker 200.000 van de 700.000 inwoners van het gebied omgekomen door de oorlog. (AP)