Haughey redt Ierse coalitie door minister Lenihan tentslaan

DUBLIN, 1 nov. De premier van Ierland, Charles Haughey, heeft gisteravond op het nippertje zijn coalitiekabinet gered door zijn trouwe vriend Brian Lenihan, de minister van defensie, te ontslaan.

Daarmee verzekerde Haughey (Fianna Fail) zich van het stemgedrag van zijn coalitiepartner, de Progressieve Democraten, die gedreigd hadden een motie van wantrouwen tegen de regering te steunen. De regeringscoalitie heeft in het parlement een meerderheid van slechts een stem. Brian Lenihan moest vallen omdat hij bij het voeren van zijn campagne om op 7 november aanstaande de nieuwe president van Ierland te worden, aantoonbaar heeft gelogen over telefoongesprekken met de huidige president, nu acht jaar geleden.

De leugen, meer dan de inhoud van de telefoongesprekken (een mislukte poging om de president onder druk te zetten), was in de afgelopen week uitgegroeid tot een politiek strijdpunt, waarin de regering-Haughey tot gisteravond aan de zijde van presidentskandidaat Lenihan stond. Gistermorgen nog, in het parlement, beschuldigde de premier de oppositie ervan dat ze 'Dublingate' op een laaghartige manier in elkaar had gestoken en verdedigde hij Brian Lenihan als een integer man. Lenihan zelf weigerde zijn ontslag aan te bieden: 'Ik heb niets gedaan.' Daarop liet Haughey hem gisteravond 'in het landsbelang' vallen. Daarmee voorkwam hij nieuwe verkiezingen, die de derde binnen achttien maanden zouden zijn geweest. Binnen de Fianna Fail, waarin Lenihan zeer populair is, is al meteen grote onvrede ontstaan over deze opstelling van Haughey. Haughey's eigen positie als partijleider wordt er, naar verwacht, verder door verzwakt.

Brian Lenihan blijft vechten voor zijn kandidatuur als president. Maar de aanvankelijke absolute favoriet is in de opiniepeilingen nu gezakt met 20 procent, tot ver achter Mary Robinson, de kandidate namens Labour en de Workers Party. Zij is nu met 52 procent gepeilde aanhang favoriet. De voormalige Noordierse politicus Austin Currie komt op de derde plaats.

    • Hieke Jippes