Groeiende wrevel over optreden Franse politiedienst

PARIJS, 1 nov. De vermoedelijke moord op een homoseksuele dominee, een complot om hooggeplaatste functionarissen te belasteren en 'gespierde' methoden van een al langer omstreden politiedienst. Dat zijn de ingredienten van een schandaal dat de Parijse boulevardbladen sinds enkele weken bezighoudt.

Om een deksel te houden op de beerput van de activiteiten van de 'algemene inlichtingendienst' van de politie, heeft minister van binnenlandse zaken Pierre Joxe de instelling van een parlementaire commissie van toezicht voorgesteld. Of de bewindsman in deze opzet zal slagen, lijkt voor twijfel vatbaar zo lang geen daders zijn gevonden in een schandaal dat tot nu toe uitsluitend slachtoffers heeft geeist.

Het eerste slachtoffer is dominee Joseph Douce, een 'militante homoseksueel', hart en ziel van het 'Centre du Christ Liberateur', alsmede van een kleine uitgeverij, 'Autres Cultures' genaamd, die begripvolle publikaties over onder andere pedofilie voor haar verantwoording nam. Dominee Douce werd op 18 juli ontvoerd en verdween spoorloos.

Een verzamelaar van paddestoelen vond op 18 oktober in een bos bij Rambouillet, 40 kilometer ten zuidwesten van Parijs, een lijk dat later werd geidentificeerd als dat van dominee Douce vermoedelijk vermoord, al is voor die veronderstelling nog geen aanwijzing gevonden, of althans openbaar gemaakt.

De 'algemene inlichtingendienst' van de politie (minister Joxe: 'dat is geen geheime politie') hield de activiteiten van Douce's centrum al geruime tijd in het oog, maar niet alleen uit voorzorg. Een inspecteur van de dienst, Jean-Marc Dufourg, vertelde voor de televisie dat hij via het centrum een jonge homoseksueel moest 'recruteren' om deze vervolgens 'in handen te spelen' van twee hoge functionarissen Pierre Arpaillange, voorzitter van het Franse Rekenkamer en van Philippe Guilhaume, president-directeur van de televisiestations Antenne 2 en France 3.

De inspecteur, een zelfbewust Miami-Vicetype, kwam met deze onthulling nadat hij op 19 september was geschorst, hangende een onderzoek naar zijn 'gespierde' methoden. Dufourg had een vijftal kogels gejaagd in de voordeur van het huis van een potentiele verklikker, die in de mogelijk onwettige affaires van dominee Douce moest 'infiltreren'. De inspecteur sloeg hard terug nadat hij in staat van beschuldiging was gesteld. In vraaggesprekken voor de televisie en in kranten hing hij de vuile was buiten. Hij bekende daarbij overigens dat met de 'contacten' van dominee Douce 'niets bijzonders aan de hand was'.

Inspecteur Dufourg, die zich inmiddels heeft voorzien van de bijstand van Jacques Verges (de advocaat van de Duitse oorlogsmisdadiger Klaus Barbie), verkondigt nu de veronderstelling in een interview in Le Quoditien de Paris dat Douce ontvoerd en mogelijk vermoord werd door een 'tweede ploeg die ons in de gaten hield'. Dufourg is vastbesloten niet als barbertje te hangen ten slotte kreeg hij op 15 juli nog de felicitaties van zijn hoogste baas voor zijn 'excellente professionele kwaliteiten'.

De politieke oppositie werpt zich uiteraard verlekkerd op al deze onthullingen. De secretaris-generaal van de gaullistische RPR sprak over 'affaires die een bananenrepubliek waardig zijn'. Minister Joxe beloofde daarop dat hij 'nooit zou vragen om boevenmethoden om zich meester te maken van documenten van verenigingen die tegen het racisme strijden'. Joxe verwees hiermee naar een inbraak alweer door leden van de algemene inlichtingendienst in de kantoren van SOS Racisme in januari 1987. Toen was de gaullist Charles Pasqua minister van binnenlandse zaken.

President Arpaillange van de Rekenkamer, een van de doelwitten van de smeercampagne die dominee Douce het leven kostte, heeft inmiddels een klacht bij de justitie ingediend. 'Een lastercampagne, afkomstig van een politiedienst met een inconsistente hierarchie heeft tot doel mij te bevuilen en in diskrediet te brengen', aldus zijn verklaring aan het Franse persbureau AFP. En: 'Ik heb smartelijk geleerd dat er in de politiek geen grenzen aan de hardheid zijn.'

    • Jan Gerritsen