Frankrijk verlaagt rente met kwart punt tot 9,25 procent

ROTTERDAM, 1 nov. De centrale bank van Frankrijk heeft de rente verlaagd van 9,5 naar 9,25 procent.

De maatregel is een overwinning voor minister Beregovoy (financien) die er steeds op heeft aangedrongen dat de Franse economie moet worden gestimuleeerd. De Bank was tot nu toe veel voorzichtiger.

Omdat de Franse centrale bank de franc zo strak mogelijk aan de D-mark wil koppelen, volgt de Bank meestal het rentebeleid van de Duitse centrale bank. Frankrijk zag nu ruimte voor eigen initiatief omdat de inflatie in het land gedaald is tot een bescheiden 3,1 procent en de groei van de geldhoeveelheid vermindert.

In Duitsland wordt daarentegen rekening gehouden met een verhoging van de rente om het inflatiegevaar te beteugelen.

In de Verenigde Staten verlaagde de Fed, het stelsel van centrale banken, afgelopen maandag de rente van 8 naar 7,75 procent om de Amerikaanse economie te stimuleren. De financiele markten hadden overigens al op deze renteverlaging geanticipeerd, zodat het effect vrijwel is, zeiden marktanalisten. Ook in Groot-Brittannie wordt rekening gehouden met een verlaging van de rente. Vorige maand, bij de toetreding van het Britse pond tot het Europese systeem van wisselkoersen (EMS), werd de rente, nadat die almaar wasa gestegen, verlaagd van 15 naar 14 procent.