Akzo en DSM bekneld op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM, 1 nov. De chemiefondsen Akzo en DSM raakten vandaag op de Amsterdamse beurs in de knel. Wall Street sloot gisteren een fractie lager, terwijl Japan vandaag een flinke daling moest incasseren.

AMSTERDAM Was er bij DSM woensdag sprake van opluchting over minder slechte kwartaalcijfers dan verwacht, bij de Akzo-cijfers van vanmorgen werden de sombere verwachtingen bewaarheid. Na de publikatie van een met een kwart gedaalde winst zakte Akzo weg naar fl.70,70, een verlies van fl.2,70. DSM, dat gisteren nog opveerde, werd fl.2 mee omlaaggetrokken naar fl.82,20.

Voor de rest lag het Damrak er weer ongeanimeerd bij. Bij de schaduw van de Golf-crisis voegde zich nog het feit, dat diverse Europese beurzen dicht bleven in verband met de viering van Allerheiligen. Het merendeel van de aandelenkoersen zocht het weer wat lager op. De stemmingsindex was tegen het middaguur 1,3 punt lager op 95,6. De obligatiemarkt gaf fractioneel hogere koersen te zien.

Het vertrouwen in Fokker blijkt aan het tanen. Op de plannen die de vliegtuigbouwer heeft gelanceerd om dreigende problemen volgend jaar door de koersdaling van de dollar het hoofd te bieden, werd gerageerd met een koersdaling van nog eens een gulden op fl.82,20.

Koninklijke Olie moest een halve gulden terug naar fl.132,60 en Aegon een gulden naar fl.109,40. KLM, die ook donderdag met cijfers komt, moest twee kwartjes inleveren op fl.f 19,60. Nedlloyd zakte fl.1,40 weg naar fl.40,70, Internatio een gulden naar fl.77,50 en Heineken fl.1,10 naar fl.123,60. KNP raakte fl.1,10 kwijt op fl.35,40.

Bij de kleinere fondsen bleef er niet opgenomen aanbod voor Krasnapolsky bestaan. Er kwam nu weer een fl.10 lagere laatkoers van fl.195 tot stand. De Telegraaf daalde fl.2 naar fl.81. Multihouse werd 40 cent goedkoper op fl.7,70, Begemann fl.3 op fl.127 en Geveke fl.1,50 op fl.42,50.

TOKIO - Deaandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag flink gedaald. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen ging met 898,94 punten omlaag naar 24.295,16, een verlies van 3,6 procent. Gisteren was er een bescheiden daling van 48 punten.

Handelaren schreven de koersverliezen toe aan de groeiende spanning in de Golf-crisis en een daling van de koers van de yen tegenover de dollar. Deze factoren brachten veel beleggers ertoe winst te nemen. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van ongeveer 350 miljoen aandelen. Woensdag werden nog 425 miljoen aandelen verhandeld.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren na wisselende interpretaties van de oorlogskansen in het Golf-conflict uiteindelijk iets lager gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van de 30 belangrijkste industriele fondsen sloot met een verlies van 5,70 punt op 2442,32. De omzet bedroeg ruim 157 miljoen aandelen.

Gedurende de dag wist de Dow een winst te boeken tot bijna 14 punten bij een vriendelijke obligatiemarkt en iets lagere olieprijs. Maar de uiteindelijk negatieve interpretatie van de informatie uit het Golfgebied, zorgde ook hier onder invloed van stijgende olieprijzen voor enig verlies. De dollar sloot in New York tegen het einde van de handel op fl.1,7120 tegen een slot dinsdag van fl.1,7065. In Amsterdam sloot de dollar tegen het eind van de handel op fl.1,7080. (ANP)