VS vragen troepen van meer Westerse bondgenoten in Golf

BRUSSEL, 31 okt Het feit dat de meeste Europese bondgenoten van de Verenigde Staten geen grondtroepen naar de Golf willen sturen zou wel eens 'een bron van spanning' kunnen worden als er gevechten uitbreken. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, William Taft.

De Westerse geallieerde landen hebben gemeenschappelijke belangen in de Golfregio en zouden daarom meer steun moeten geven, zowel in de vorm van geld als door het sturen van manschappen. 'De Europeanen zijn ondervertegenwoordigd en dat is ongelukkig', aldus Taft.

Eerder deed ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, al een beroep op de Westeuropese landen grondtroepen in de Golf te stationeren, desnoods als symbolisch gebaar. Tot dusver hebben alleen Frankrijk en Groot-Brittannie aan deze oproep gehoor gegeven.

Taft zei dat de Golfcrisis had aangetoond dat de NAVO goed te gebruiken is als centrum om militaire activiteiten buiten het verdragsgebied te coordineren.

De Amerikaanse opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, John Calvin, noemt de zuidelijke flank van de verdragsorganisatie van essentieel belang voor de verdediging van het continent. 'Nu de koude oorlog voorbij is zijn de zuidelijke flank en de Middellandse Zee van doorslaggevend belang voor onze verdediging', aldus Galvin na een bezoek aan Spanje. De NAVO zet een marine-oefening in het oostelijk deel van de Middellandse Zee voorlopig voort om de Westerse presentie in dat gebied te onderstrepen. Aan de oefening wordt deelgenomen door marine-eenheden van Griekenland, Duitsland, Italie, Portugal, Spanje, Turkije, Groot-Brittannie en de Verenigde Staten. (AP)