Veronica's wonderkind Lenferink mist open doel

In zijn eerste seizoenen was Jan Lenferink met het programma RUR magazine goed op dreef. Zijn show over 'kunst, cultuur en sex' had weliswaar een wat incrowd-achtige ambiance, maar dat gaf de wijze waarop hij zijn gasten verbaal overrompelde vaak alleen nog maar extra relief.

Terwijl de meeste andere televisiegastheren en -vrouwen van praatprogramma's hun gasten onthaalden op een mengsel van peilloos begrip met af en toe een journalistiek bedoelde poging tot 'keiharde ondervraging', benaderde Lenferinks hen afwisselend amicaal, narrig, koket en brutaal. Heel soms, in zijn beste momenten, verschilde zijn programma daardoor even verrassend van de meeste andere praatprogramma's als een kettingbotsing van een krasje, nitroglycerine van neusdruppels, of Russische roulette van ganzenbord.

Maar de laatste tijd lijkt de rek eruit en dreigt Lenferink steeds meer een karikatuur van zichzelf te worden. In de uitzending van gisteravond stond het 'homo-huwelijk' centraal inschieten voor open doel voor het wonderkind van Veronica, zou je zeggen. Dus werd de eerste gast, cabaretier Seth Gaaikema, gevraagd: 'Seth, stel nu dat jij homoseksueel was, met wie zou je dan willen trouwen?' Dus kreeg de hippe geestelijke die de uitzending mocht afsluiten van Lenferink bij wijze van Bijbel-exegese de wijsheid te horen: 'Als Jezus hier was, weet ik zeker dat hij zou zeggen: twee mannen die van elkaar houden, daar ga ik tussen liggen!' Het Evangelie volgens de Pin Up Club.

Tussen de cabaretier en de geestelijke in, zaten de twee homoseksuele mannen uit Vlaardingen die nu al maanden hemel en aarde bewegen om opgenomen te worden in de orthodoxie van het burgerlijk huwelijk. Alle gemeenten van Nederland schreven ze aan, Frans Stello en Gerard Kuipers, verschillende waren bereid hun huwelijk te voltrekken maar de Hoge Raad haalde deze maand een streep door de rekening door een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht uitdrukkelijk onwettig te verklaren.

'Maar waarom willen jullie dan ook trouwen', wilde Lenferink weten. 'Zodat er niet meer gezegd wordt: wat een stelletje vieze nichten, maar: goh, toch best nette mensen?' 'O, dat zeggen ze van ons toch al', reageerde de keurig in het pak gestoken Frans. Waarop Lenferink, tegen zijn partner: 'Is hij altijd degene die het woord voert?'

Tweemaal moest de ooit als postmodern gevierde presentator zich laten uitleggen welke verschillen in erfrecht en pensioenrecht een huwelijk voor de heren aantrekkelijk maken, voordat hij quasi-verrast uitriep: 'Het gaat dus om het geld! Ik had gehoopt dat er bij jullie nog iets romantisch achter zat!' Het echtpaar in spe bleef er rustig onder. Waarna Lenferink de resultaten presenteerde van een met het homotijdschrift Gay Krant uitgevoerde enquete: een 'nipte meerderheid' van het publiek (52,8 procent) vindt dat homo's moeten kunnen trouwen. 'Dus als die Hirsch Ballin een beetje slim is, komt-ie met een wetswijziging', analyseerde de presentator. Naar een voorkeur voor financiele of romantische beweegredenen was in de enquete gelukkig niet gevraagd.

    • Tv Achteraf
    • Sjoerd de Jong