Stakingen dreigen bij NOB

HILVERSUM, 31 okt. Werknemers van het Nederlands omroepproduktie bedrijf (NOB) dreigen het komende weekeinde het werk neer te leggen uit protest tegen verdergaande vermindering van het personeelsbestand met 475 mensen. 'Wij hebben de grootst mogelijke moeite de mensen in bedwang te houden', zei K. Koornstra van de Dienstenbond FNV vanmorgen.

De vakbonden overleggen vrijdag met de directie van het NOB. Volgende week dinsdag worden de leden geraadpleegd. Tot die tijd willen de bonden geen acties, maar wilde acties bij de afdeling decor zijn niet uit te sluiten. Vandaag moet het besluit besluit vallen over de afslanking van deze afdeling, die los staat van de aangekondigde sanering van 475 werknemers.

'De zaak staat op springen', meent Henk Baard, voorzitter van de kadergroep van de vakbonden in de omroepsector. Vorige week dinsdag en vrijdag wilden de medewerkers van de afdeling decor, waar 40 tot 120 mensen moeten vertrekken, al tot acties overgaan. 'Het is niet te verwachten dat het hele bedrijf plat gaat en ook niet dat alle drie de Hilversumse netten tegelijk op zwart worden gezet. Maar de afdeling decor zit naast de geimproviseerde studio van John de Mol en daar worden ook veel programma's voor RTL-4 gemaakt, dus als zij besluiten de stekkers eruit te trekken, dan raakt dat niet alleen Hilversum.'

De bonden beschuldigen de directie van het NOB van paniekvoetbal. 'Decor was in het eerste McKinsey-rapport van twee jaar geleden over het bedrijf nog een kerntaak. Volgens dat rapport moesten toen over het hele bedrijf 800 mensen afvloeien, dat werden er 1000.' Enige dagen geleden kondigde de NOB-directie aan dat nog eens 475 banen zouden verdwijnen.

De bonden ergeren zich aan het feit dat er veel wordt geinvesteerd in nieuwe studio's en dat het NOB de afgelopen maanden enkele kleinere bedrijven opkocht. Volgens de bonden heeft de directie geen vat op de zaak.