Slachtoffers drs F. hoeven van Hof niet te getuigen

ARNHEM, 31 okt. De slachtoffers in de zaak tegen de Zettense ex-psychiater drs. F. zullen niet meer als getuigen worden opgeroepen in het proces dat nu in hoger beroep dient voor het Arnhemse Gerechtshof. Het Hof oordeelde vanmorgen dat de verdediging hierdoor niet in zijn belangen zal worden geschaad.

Drs. F. werd op 30 mei door de Amsterdamse rechtbank tot zes jaar veroordeeld wegens het plegen van ontucht met pupillen van de Heldring Stichtingen. Hij heeft de beschuldigingen tegen hem steeds ontkend en zegt ook nu onschuldig te zijn.

De raadsman van F., mr. E. Sutorius, had het Hof ook gevraagd alsnog een tweetal kinderpsychiaters als getuige-deskundige te horen. Ook vroeg hij de medische dossiers van de slachtoffers als bewijsmateriaal en zou het Hof zich in Zetten op de hoogte moeten stellen van de situatie. Ook op deze verzoeken is het Hof niet ingegaan.

Gistermiddag en vanochtend werden door het Hof een aantal getuigen-deskundigen gehoord. Behalve de Leidse psycholoog prof. dr. W. A. Wagenaar, die ook in het proces in eerste aanleg werd gehoord, waren dat de Amsterdamse hoogleraar in de psychologie van het collectief gedrag prof. dr. M. Brouwer, de Groningse psychologen drs. J. H. van der Meulen en drs. C. van der Uhm. Zij waren allen door de verdediging opgeroepen.

Wagenaar zette onder meer vraagtekens bij de gehanteerde schepnetmethode door de politie bij het selecteren van aangeefsters. Brouwer acht het mogelijk dat de aangeefsters onder invloed van 'collectieve waan' tot hun beschuldigingen gekomen zijn. 'Onder dit soort omstandigheden kunnen mensen oprecht onwaarheden vertellen.' De Groningse psychologen, die een tiental jaren geleden onderzoek deden onder de populatie van Zetten, zeiden nooit iets belastends gehoord te hebben over drs. F. Hun onderzoek had overigens een vrij beperkte schaal.

Prof. dr. H. Baartman, ontwikkelingspsycholoog en specialist op het gebied van kindermishandeling die werd opgeroepen door het Openbaar Ministerie, benadrukte vanochtend dat hij geen uitspraken kon doen over het waarheidsgehalte van de verklaringen van de aangeefsters. 'Ik wil alleen benadrukken dat hun uitspraken serieus genomen moeten worden.'

Zowel Baartman als Brouwer waren ook als deskundigen betrokken bij eerdere zedenschandalen in Oude Pekela en bij de zogeheten Bolderkar-affaire.