Romeinen woedend over handhaving straf spelers

ROME, 31 okt. Tot woede van de leiding en de supporters van AS Roma is gisteren de schorsing voor een jaar van de spelers Carnevale en Peruzzi in hoger beroep bevestigd. De Romeinen hadden gerekend op een strafvermindering van de twee, bij wie tijdens de dopingcontrole na de wedstrijd tegen Bari op 23 september sporen van stimulerende middelen werden gevonden.

Tegen de uitspraak is geen appel meer mogelijk. Woordvoerders van AS Roma onderzoeken of het mogelijk is een gratieverzoek in te dienen bij de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. Hiervoor zijn echter nauwelijks precedenten.

Door het vonnis is de positie van Roma-president Viola zwaar onder druk komen te staan. Van verschillende kanten is gesuggereerd dat hij binnenkort zal aftreden. Er loopt ook nog een onderzoek van de voetbalbond tegen Viola. De president van Roma, duidelijk aangeslagen door het vonnis, wilde na afloop geen commentaar geven.

Ruim honderd supporters van Roma hadden zich gisteren voor het gebouw van de Italiaanse voetbalbond verzameld. Toen het vonnis bekend werd, begonnen zij met muntjes en stenen te gooien. De ongeregeldheden hielden pas op na charges door de oproerpolitie. De supporters hebben gezegd dat zij uit protest zaterdag, wanneer Italie in Rome tegen de Sovjet-Unie speelt, de Russen zullen aanmoedigen.

In een kort communique maakte de beroepscommissie van de voetbalbond bekend dat zij de uitspraak van de tuchtcommissie bevestigde: een jaar schorsing voor spitsspeler Andrea Carnevale (29) en voor doelman Angelo Peruzzi (20). Roma krijgt een boete van 150 miljoen lire, ongeveer 230.000 gulden.

De vijf leden van de beroepscommissie wilden hun uitspraak niet toelichten. De Gazzetta dello Sport schreef vanmorgen dat twee van hen voor strafvermindering waren. De spelers hebben steeds gezegd dat zij een afslankmiddel hebben ingenomen, maar dat zij niet wisten dat daar het verboden stimulerende middel fertermin inzit.

Carnevale zei dat zijn onschuld bleek uit het feit dat hij in de tweede helft van de wedstrijd Roma-Bari op 23 september, waarna hij positief werd bevonden, geblesseerd raakte en makkelijk de dopingcontrole had kunnen ontkomen door zich naar het ziekenhuis te laten brengen.

Carnevale en Peruzzi hebben gezegd dat zij bij Roma zullen blijven trainen. Het Engelse blad The Star heeft gemeld dat Arsenal en Manchester United belangstelling hadden voor Carnevale. Deze zei na het vonnis dat hij er niets voor voelde om naar Engeland te gaan. Bovendien heeft de Engelse voetbalbond laten weten dat spelers die in Italie zijn geschorst, niet speelgerechtigd zijn in de League. De UEFA heeft de schorsing overgenomen, zodat zij ook geldt voor de Europa-Cupwedstrijden.

    • Marc Leijendekker