Prijzen gas en elektriciteit omhoog

DEN HAAG, 31 okt. De gezamenlijke energiebedrijven willen de gas- en elektriciteitstarieven per 1 januari 1991 met een half tot twee procent verhogen. Deze milieutoeslag moet dienen ter financiering van subsidies voor energiebesparing. Over de maatregel is nauw overleg gepleegd met het ministerie van Economische Zaken.

Het departement en de energiebedrijven gaven gisteren samen het startsein voor een energiebesparingscampagne. Het plan is onder meer om vanaf volgend jaar subsidieregelingen voor isolatie en energiezuinige cv-ketels gezamenlijk op te zetten. De energiebedrijven willen de helft van de kosten voor hun rekening nemen, waarvoor de financiering deels wordt gevonden in de milieutoeslag. Economische Zaken krijgt hierdoor 75 miljoen gulden extra ter beschikking voor subsidiering van warmte/krachtkoppeling. Minister Andriessen maakte gisteren dan ook een overeenkomstige verhoging van dit budget bekend. De bewindsman kondigde ook een nieuwe subsidieregeling aan voor industriele energiebesparing, waarvoor jaarlijks 30 miljoen gulden beschikbaar komt.

De energiebedrijven verwachten dat de komende jaren per jaar enkele honderdduizenden woningen kunnen worden geisoleerd en dat minstens 80.000 tot 100.000 cv-ketels met een hoog rendement kunnen worden geplaatst. De energiebedrijven willen verder het gebruik van (energiezuinige) spaarlampen stimuleren. Een van de activiteiten in het volgend jaar is een nationale lampenactie, waarbij klanten met subsidie spaarlampen kunnen aanschaffen. Daarnaast gaan de energiebedrijven via de Stichting Windplan fors investeren in windenergie. Economische Zaken zal hierin vanaf 1991 een bijdrage leveren van 30 miljoen gulden per jaar. De ledenvergaderingen van de organisaties van energiebedrijven nemen in december een definitief besluit over milieutoeslag en subsidies.