Opnieuw overleg NMB en vakbonden na acties

ROTTERDAM, 31 okt. De raad van bestuur van de NMB Postbank en de vakbonden zullen morgenmiddag opnieuw overleggen over de sociale gevolgen van de modernisering van het betalingsverkeer. Gisteren en vandaag zijn bij verschillende vestigingen van de Postbank weer werkonderbrekingen gehouden.

De raad van bestuur heeft de vakbonden uitgenodigd een mondelinge toelichting te geven op de brief met eisen die de bonden vandaag aan de NMB-Postbank top hebben gestuurd. De belangrijkste eis van de bonden is dat elke werknemer wiens functie overbodig wordt, een passende andere functie krijgt aangeboden. De raad van bestuur acht het zijn plicht gedwongen ontslagen te voorkomen maar zegt geen garanties te kunnen geven. De komende zes jaar zullen door de modernisering gemiddeld 300 arbeidsplaatsen per jaar verdwijnen.

Wat de vakbonden betreft krijgt het gesprek morgen een puur technisch en informatief karakter. 'Omdat het ultimatum is verlopen kan er van onderhandelen geen sprake zijn. Wij zullen donderdag onze standpunten nog eens toelichten. Als de Postbank dan overstag gaat is dat mooi meegenomen. Als dat niet gebeurt gaan de acties gewoon door', aldus A. van Winden van de Dienstenbond FNV.

Eerder deze week hebben de bonden een uitnodiging voor een informeel gesprek met de raad van bestuur afgewezen. Vrijdag beslissen de bonden over acties die voor volgende week op het programma staan.