Ondernemers in Duitsland optimistisch over economie

ROTTERDAM, 31 okt. Ondernemers in Duitsland verwachten dat de Duitse economie onverminderd hard blijft groeien. Volgen een enquete onder de ondernemers zal de economische groei volgend jaar in heel Duitsland reeel 2 a 3 procent bedragen, evenveel als in dit jaar.

Nederland is voor zijn uitvoer sterk afhankelijk van de Duitse economie, een kwart van onze export gaat naar Duitsland.

Gisteren maakte de Amerikaanse minister van handel bekend dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal van dit jaar reeel met 1,8 procent is gegroeid. Economen in de VS verwachtten een veel lagere groei of zelfs het begin van een recessie.

De effectenbeurs op Wall Street reageerde nauwelijks omdat de cijfers vertekend zouden zijn. Ruim de helft van de groei betreft een incidentele stijging in de verkoop van auto's en vliegtuigen. De groeicijfers over het tweede kwartaal zijn onlangs naar beneden bijgesteld van 1,2 naar 0,4 procent.

Britse werkgevers toonden in een gisteren verschenen kwartaalenquete het grootste pessimisme sinds oktober 1980 en rekenen op een verdere verslechtering van hun orderpositie.

Supplement Economie: recessie in Nederland ?