Mitterrand: Framatome moet onder controle van Fransestaat

PARIJS, 31 okt. De Franse staat neemt een meerderheidsbelang in Framatome, de enige Franse bouwer van kerncentrales. Dat is de uitkomst van een acht maanden lange strijd deels in de boezem van de Franse regering om de controle over Framatome, die acht maanden geleden begon toen de Franse groep CGE (telecommunicatie en constructie) haar belang in Framatome tot 52 procent opvoerde.

Overeengekomen is nu dat CGE, een voormalig staatsbedrijf dat is geprivatiseerd, 7 procent van de aandelen in Framatome voor 700 miljoen franc zal verkopen aan het Franse Kernenergie-agentschap (CEA) en aan Credit Lyonnais, een genationaliseerde bank. Het CEA en de Electricite de France, een ander staatsbedrijf, krijgen door deze transactie in totaal 46 procent van de Framatome-aandelen. Credit Lyonnais krijgt 5 procent. Via deze deelnemingen beschikt de Franse staat over een meerderheidsbelang van 51 procent.

In de discussie over de controle van Framatome werd de knoop doorgehakt door president Mitterrand, die het standpunt innam dat de staat de controle diende te behouden wegens het strategisch gevoelige karakter van Framatome.

CGE, een van de grootste Franse industriele conglomeraten, meende dat Framatome een sterke industriele partner nodig had om te kunnen overleven in een zwakke markt. Framatome heeft de laatste vier jaar geen enkele nieuwe order gehad. Het personeel van Framatome, dat circa 4 procent van de aandelen bezat (en in de nieuwe constructie 5 procent), verzette zich tegen de vergroting van de invloed van CGE en andere prive-bedrijven.

    • Jan Gerritsen