Met hulp van Beer en Aap uitleg over incest

ROTTERDAM, 31 okt. In het eerste deel van drie schooltelevisieprogramma's over incest, bestemd voor drie leeftijdsgroepen op de basisschool, bespreekt Edwin Rutten (bij kinderen bekend als Ome Willem), gesecondeerd door Beer en Aap, met een groepje vier- tot zevenjarige kinderen het probleem dat er soms iets met je gebeurt dat je niet lekker vindt. De conclusie is dat je je daartegen moet verzetten. Beer zegt 'Mmmm' of 'Brrrah!'. Aap fluistert onverstaanbaar maar weet zich toch duidelijk te maken. De kinderen zingen zich met het liedje 'Baas over je billen' moed in.

De tweede boodschap van Edwin Rutten is dat er twee soorten geheimpjes zijn: 'giechelgeheimpjes' en 'pas-op-geheimpjes'. Rutten vertelt een verhaal over een meisje dat in het park gevolgd wordt door een vreemde man die met haar verstoppertje wil spelen. Ze doet het, maar als de man haar vraagt even zijn billen te krabbelen, haakt ze af. De man sist haar toe: 'Je mag dit aan niemand vertellen, hoor. Pas op!' Zulke geheimpjes zijn eigenlijk geen echte geheimpjes, houdt Edwin Rutten zijn kleuters voor.

Net heeft Rutten het vertrouwen van de kleuters volkomen gewonnen of hij wordt opdringerig tegen zijn beer en wil graag diens piemel zien. 'Brrrah!' zegt de beer, maar Edwin trekt zich er niets van aan en verdwijnt met de beer achter de bank. De kinderen gluren er nieuwsgierig onderdoor. Bij de evaluatie van die scene zijn de kinderen eensgezind in hun oordeel: het mocht niet. Zo blijkt dat ook iemand die het vertrouwen van de kinderen geniet vervelende dingen kan uithalen. Niet alleen vreemde mannen in parken maken zich daaraan schuldig.

Het programma is zo mooi dat het jammer is dat de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming en de Leidse hoogleraar kind en media dr. T. H. A. van der Voort vinden dat zulke schooltelevisieprogramma's niet moeten worden uitgezonden.

Het tweede programma, voor zes- tot negenjarigen, dat volgende week wordt uitgezonden, heeft de vorm van een Klokhuis Special. Klokhuis is een populair jeugdprogramma dat 's avonds rond zeven uur te zien is. Het is altijd wat fragmentarisch van opbouw en dat is de special over incest ook. Maar de boodschap is glashelder: doe niet wat je niet lekker vindt en vertel aan iemand dat zoiets is gebeurd.

Over seks gaat het nauwelijks. Zo is er een scene waarin een vader zijn dochtertje voor het slapen gaan geen nachtzoen mag geven. Ze vindt het niet plezierig, want hij is ongeschoren en heeft een prikkelbaard. Vader dringt nog even aan, maar dochterlief volhardt. De zes- tot negenjarigen voor wie dit programma bestemd is, worden oud genoeg geacht om de mars langs de instanties te beginnen. Daartoe worden de kindertelefoon, de kinderpolitie en de kinderrechtswinkel bezocht.

Een speciale aflevering van het School-TV-journaal besluit de serie van drie programma's. De oudste kinderen op de basischool worden aan het eind van die uitzending geconfronteerd met twee ongeveer twintigjarige slachtoffers vasn incest. Het journaal begint echter met enkele scenes die de rode draad in de drie programma's vormt: als je iets niet lekker vindt, wat het ook is, verzet je dan en vertel het iemand.

    • Wim Köhler