Informant BVD onder hete lampen

DEN HAAG, 31 okt. 'De verhoormethoden van die personen met bivakmutsen waren niet gering. De man is onder hete lampen gezet. En er waren met pleisters elektriciteitsdraden op de tafel geplakt die duidelijk maakten dat hij elk ogenblik onder stroom kon worden gezet, ' zegt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken over de 'ontvoering' van een BVD-informant op 20 oktober door leden van de vredesbeweging.

De 57-jarige infiltrant bekende negen jaar informatie over het actie-wezen door te hebben doorgespeeld aan de Politie Inlichtingendienst in Nijmegen, een pendant van de BVD, die inmiddels aangifte heeft gedaan bij justitie over zijn 'wederrechtelijke vrijheidsberoving'.

Joop de B. uit Tiel 'Joop Tiel' gaf de BVD informatie over actie-groeperingen als het Milieu Actie Fonds en de North Atlantic Defence Movement/ Ploegscharenbeweging. Hij verraadde onder anderen de gewezen aalmoezenier Kees Koning, die met een bijl straaljagers te lijf ging. Voor de wandelgroep Is Het Hier Oorlog? schonk hij koffie, voor andere bewegingen deed hij de administratie. Volgens Binnenlandse Zaken zijn daardoor tal van gewelddadige acties in de kiem gesmoord.

De laatste tijd verdachten leden van deze groeperingen de man van dubbelhartigheid, omdat hij nooit echt bij acties betrokken was, veelal zijn zwakke rug als argument gebruikend. Ook lekte steeds meer informatie uit. Besloten werd Joop Tiel een poos te schaduwen. Er werden foto's gemaakt van ontmoetingen met de BVD wekelijks in een 'safe house' boven de AMRO-bank in Bemmel. Op 20 oktober zou Joop Tiel een gefingeerde vergadering bijwonen van het Landelijk Anti-Kernenergie Archief (LAKA) in Amsterdam. Wegens de hoge opkomst werd uitgeweken naar een ander adres. Daar werd Joop Tiel opgevangen door een aantal personen met bivakmutsen en, zoals de woordvoerder stelt, 'gedurende vele uren ondervraagd op een manier, die je eigenlijk alleen in B-films tegenkomt.'