Indiase hindoes jubelen dat de moskee is gevallen

AYODHYA, 31 okt. Kwart voor twaalf gistermorgen wapperde de oranje hindoe-vlag op de drie koepels van de Babar-moskee voor hindoes de Ram-tempel in het Noord-Indiase Ayodhya. Net op tijd: tussen 9.44 uur en 11.48 uur stonden zon en maan volgens astrologen in een gunstige constellatie tot elkaar. Dat de actie slaagde werd door de hindoes verwelkomd als wraak op de regering die hen in alles had tegengewerkt.

Ongeveer 25 mensen slaagden er ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen in het terrein van de moskee te betreden en op het dak te klimmen. Leger en politie hadden na een half uur de controle over het gebouw hersteld. De binnendringers zouden volgens sommige berichten zijn geholpen door politieagenten.

De plaats van de moskee in Ayodhya, heilige stad van de hindoes, ziet er uit als een concentratiekamp. Een dubbele stalen schutting van tweeeneenhalve meter hoog, afgezet met prikkeldraad, omsluit het terrein. Een ring van zandzakken vormt de tweede barriere. Zoeklichten tasten 's nachts het niemandsland er tussenin af. Het passeren van dergelijke hindernissen kan bijna niet zonder hulp zijn gebeurd.

De politie verwijderde de vlaggen niet, zodat de duizenden fundamentalistische hindoes die dagen hadden gevochten om de plaats te bereiken, het zicht op de hindoe-dundoeken vierden als een overwinning. De strijdkreet 'Masjid tud jya', de moskee is gevallen, verspreidde zich als een wild vuur door de stad. 'Ram is groot' jubelde de massa.

De duizendkoppige menigte in Ayodhya is een voorhoede van de Indiase hindoes (80 procent van de 800 miljoen inwoners). De afgelopen twee maanden trokken hindoes uit alle delen van het land op naar Ayodhya om op 30 oktober te beginnen met de bouw van een tempel voor de hindoe-god Ram op de plaats van de Babar-moskee, op de dag die door astrologen was uitgeroepen als 'voorbestemd'. 460 jaar geleden bouwde de islamitische veroveraar Babar hier een moskee op de geboorteplek van Ram.

De beweging Bishwa Hindu Parishab zette twee jaar geleden de herleving van het hindoe-fundamentalisme in gang door de bouw van de tempel uit te roepen tot een 'plicht van alle hindoe-gelovigen'. In een land waar in het verleden miljoenen mensen om het leven kwamen bij bittere gevechten tussen moslims en hindoes kon het bouwen van de bewuste tempel maar een ding betekenen: vernietiging van de moskee en een nieuwe golf van geweld.

Pag.4: Vervolg

Vorig jaar werd rondom 30 oktober in Ayodhya ook al actiegevoerd door fundamentalistische hindoes. De autoriteiten trachtten toen zo veel mogelijk te voorkomen dat de gelovigen de stad bereikten en traden zeer hard op, waarbij meer dan 700 doden vielen. Dit jaar wilde de regering van de deelstaat Uttar Pradesh, waarin Ayodhya ligt, de uitdaging met de fundamentalisten aangaan en trad lankmoediger op. De huidige confrontatie kostte de afgelopen dagen 'slechts' aan 30 mensen het leven.

Vorige maand sloot de Bharatyia Janata Partij (BJP), een partij van fundamentalistische hindoes, zich aan bij de beweging voor de bouw van de tempel. De minderheidsregering van premier V. P. Singh was afhankelijk van de stemmen van de BJP om te kunnen regeren, maar BJP-leiders vreesden dat het nieuwe regeringsplan voor het vrijhouden van banen voor leden van de laagste kasten de partij zou kunnen splijten in twee categorieen.

Met de kreet hindup va (het land voor de hindoes) poogde de BJP het banenplan van Singh te weerstaan en de sympathie te winnen van de hindoe-meerderheid in India. De laatste twee weken leek Uttar Pradesh meer op een legerkamp dan op het woongebied van burgers.

De voorzitter van de BJP, Lal Advani naderde de deelstaat twee weken geleden in een processie, gevolg door duizenden aanhangers, een menigte die aanzwol tot tienduizenden karsevaks (tempelbouwers). Advani werd aangehouden vlak voordat hij de grens met Uttar Pradesh zou overschrijden. Duizenden andere hindoes werden eveneens gearresteerd.

Ondanks het feit dat alle openbaar vervoer werd opgeheven en alle wegen naar Ayodhya werden geblokkeerd, slaagden duizenden hindoes erin de stad te bereiken langs smalle wegen, geleid door de sympathiserende lokale bevolking, die onderdak en eten verschafte.

Gistermorgen vroeg kwamen de hindoes uit alle hoeken en gaten te voorschijn en dreven ze de veiligheidstroepen in het nauw, zodat leger en politie zich terug moesten trekken tot aan de ingang van de moskee. De troepen openden het vuur toen de menigte nog verder oprukte. Vijf mensen werden gedood. Daarna hield het schieten op; de politie realiseerde zich dat een vervolg van het harde optreden zou uitlopen op een groot bloedbad.

Oorspronkelijk hadden de autoriteiten zich voorgenomen alle betogers die de stad binnenkwamen aan te houden en honderden bussen werden al in gereedheid gehouden om de arrestanten af te voeren. Deze strategie mislukte omdat de 'tempelbouwers' de banden van de bussen leeg lieten lopen en enkele voertuigen in brand staken.

    • Bernard Imhasly