'Het klinkt hard maar ik bedoel het goed'

Is Sinead O'Connor de gevoeligste zangeres van de hele wereld? Op haar plaat I do not want what I haven't got zingt ze dat het nu zeven uur en vijftien dagen geleden is dat haar liefste van haar wegging. Als hij jump in the river zou zeggen deed ze het, omdat het vermoedelijk een goed idee zou zijn. Ook zingt ze over de laatste dag van een kennismaking die, veronderstelt ze, zal worden gevolgd door een ontmoeting in het kantoor van iemand anders, waarbij zij zal praten en de ander niet zal luisteren.

Het zijn gevaarlijke tijden, zingt Sinead O'Connor. Haar plaat gaat over moeders die met drie baby's onder hun arm 's morgens om vijf uur op straat lopen. Over de slechtheid van de politie die schiet op zwarte jongens op bromfietsen. En over Margaret Thatcher die zich op de televisie verontwaardigd toont over het schieten op studenten in Peking, wat vreemd is omdat ze zelf ook wel eens zulke opdrachten geeft.

Wat ik zing, zingt Sinead O'Connor, klinkt soms hard maar ik zit vol goede bedoelingen. In het laatste liedje loopt ze door de woestijn en ze is niet bang omdat ze alles heeft waar ze om heeft gevraagd. Ze verlangt niet naar wat ze niet bezit. Op de hoes van de plaat bedankt ze ruim zestig mensen die haar hebben gesteund. Ze dankt speciaal twee vrienden die haar hebben doen inzien dat alles wat ze nodig heeft in haarzelf besloten ligt. Extra speciale dank gaat uit naar twee andere vrienden. Tenslotte draagt ze de plaat op aan haar vader, with love.

Misschien is Sinead O'Connor wel de gevoeligste zangeres van de hele wereld. Vorig jaar zong ze op de televisie een liedje over iemand zo lief dat niemand er mee kon worden vergeleken en terwijl ze dat zong liep er een traan over haar wang. Het liedje werd onlangs verkozen tot beste videoclip van het jaar. Voor een feestelijke zaal nam ze de prijs in ontvangt. Ze liet zich onhandig zoenen. Ze huppelde als een zwart vogeltje naar het podium. Ze bedankte haar vrienden. Ze begon te spreken over de censuur in de Verenigde Staten. Een van haar vrienden klopte haar op de schouder en zei doe dat nu niet. Ze rukte zich los. Weer begon ze over de censuur en over de onvrijheid. De vriend zei hou daarmee op. Toen hield ze op.

    • Arjen Schreuder