'Geen kiesrecht voor buitenlanders'

KARLSRUHE, 31 okt Het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe heeft de invoering van het kiesrecht voor buitenlanders bij gemeenteraadsverkiezingen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein en de stadsstaat Hamburg in strijd met de grondwet verklaard. Het hof heeft de uitspraak gedaan na een klacht van CDU en de regering van de deelstaat Beieren. Sleeswijk-Holstein en Hamburg besloten in februari 1989 tot invoering van het kiesrecht voor buitenlanders. De sociaal-democraten zijn voorstander van lokaal kiesrecht voor buitenlanders, christen-democraten zijn tegen. In Sleeswijk-Holstein mochten tot dusver zevenduizend buitenlanders meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen als ze daar langer dan vijf jaar woonden. In Hamburg werd een termijn van acht jaar aangehouden. (DPA)