Frankfurt blijft zetel van de Bundesbank

ROTTERDAM, 31 okt. De Bondsdag heeft met grote meerderheid besloten dat de zetel van de Bundesbank, de Duitse centrale bank, Frankfurt blijft, ook al mocht de regeringszetel ooit verhuizen van Bonn naar Berlijn.

De Bondsdag nam daartoe gisteren een wetsontwerp aan van de Bondsraad. Zonder wetswijziging zou, nu Duitsland weer een land is, de zetel van de Bundesbank aan Berlijn zijn toegevallen, zo bepaalde een oude bankwet.

In een toelichting bij de wetswijziging moedigt de Bondsdag de inspanning van de Duitse regering aan om de nieuwe Europese centrale bank straks naar Duitsland te halen.

Afgelopen weekeinde hebben de Europese leiders op hun ingelaste EG-topconferentie in Rome besloten om de tweede fase van de EMU (Economische en Monetaire Unie), waarin het streven naar een Europese centrale bank en een enkele Europese munt centraal staat, op 1 januari 1994 te laten ingaan. Alleen Groot-Brittannie tekende bezwaar aan.