Foto

Twee Nederlandse slopers gaan vanaf vrijdag met een reusachtige hydraulische beton- en ijzerknijper de laatste 3,5 kilometer Berlijnse Muur afbreken. De kraan weegt 63 ton en is momenteel onderweg naar Berlijn. Het vervoer van de kraan over de weg duurt drie dagen. Op de sloopmachine van het Bredase sloopbedrijf Stolwerk BV zijn aparte voorzieningen aangebracht, waardoor het snijden van het ijzer en het verpulveren van de vier meter hoge en een meter dikke betonnen muur in een handeling kan gebeuren. De beton- en ijzerknijper heeft een drukkracht van 1.600 ton. Stolwerk sleepte de opdracht van de Duitsers enkele weken geleden in de wacht na een demonstratie van de sloopmachine voor buitenlandse opdrachtgevers. De Duitsers maakten directeur A. C. Stolwerk duidelijk dat ze zo snel mogelijk van hun muur afwillen, maar dat in heel Duitsland geen kraan was te vinden die de Muur in een paar weken kan afbreken. De Duitsers staan erop dat het karwei binnen zes weken wordt uitgevoerd. Elke dag dat de sloop langer duurt betekent verlies voor de Nederlanders. (Foto Peter Hilz)