Foto

TILBURG Scholieren aan de middelbare technische school (mts) in Tilburg kunnen vanaf vandaag sleutelen aan een NF5-jachtbommenwerper. De Koninklijke Luchtmacht schonk de school het verouderde jachtvliegtuig voor de nieuwe opleiding luchtvaarttechnieken. Ook de mts in Zwolle beschikt inmiddels over een exemplaar. De mts-scholen in Hengelo, Leeuwarden, Rotterdam en Maastricht kregen van de Luchtmacht een straalmotor. De scholen krijgen de NF5-jachtvliegtuigen in langdurige bruikleen. De vliegtuigen zijn volgens een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht vanaf eind jaren zeventig 'uitgefaseerd' en vervangen door F16's. Van het type NF5 zijn op de vliegvelden Gilze-Rijen en Eelde nog enkele exemplaren operationeel. Tijdens de practicumopdrachten moeten de scholieren verschillende onderdelen van de vliegtuigen demonteren en weer in elkaar zetten om de werking van de installaties en de motoren onder de knie te krijgen. Het is niet de bedoeling dat de jachtvliegtuigen, die enkele jaren geleden werden afgedankt en niet meer luchtwaardig zijn, ooit weer de lucht ingaan. Veiligheidshalve heeft de Luchtmacht de bommenwerpers zonder bewapening afgeleverd. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)