Ex-contra's dreigen hun wapens weer op te nemen

MANAGUA, 31 okt. Een groep Nicaraguaanse contra's heeft de regering van president Violeta Chamorro gisteren 24 uur de tijd gegeven om hun veiligheid te garanderen. Gebeurt dat niet dan zullen de ex-contra's van het Zuidelijk Front de wapens weer opnemen.

Directe aanleiding voor het dreigement is een incident maandag in de stad Yolaina, 200 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Managua, waarbij een persoon om het leven kwam. Volgens de contra's schoten politieagenten en militairen, die nog onder sandinistische leiding staan, op demonstrerende ex-rebellen.

De demonstratie was een protest tegen de ontwapening van een speciale groep anti-sandinistische ex-rebellen, aldus contra-leiders op een persconferentie. De rebellen legden een half jaar geleden hun wapens neer na het aantreden van de regering-Chamorro. De leiding van het Nicaraguaans Verzet (RN) is intussen sterk verdeeld geraakt.

Een deel van de RN heeft net als de ondernemersorganisatie Cosep geweigerd zich aan te sluiten bij een 'Akkoord van Economische en Sociale Verzoening', dat de regering vrijdag overeenkwam met 35 organisaties, waaronder de sandinistische vakbonden. Rebellencommandant Israel Galeano tekende samen met 27 andere oud-commandanten het akkoord. Maar contra-leider Oscar Sobalbarro beschuldigt Galeano er nu van 'met de sandinisten onder een hoedje te spelen'. De ondernemers wilden niet tekenen omdat de teruggave van door de sandinisten onteigende landerijen, in het akkoord niet is geregeld.

Sinds de regeringsoverdracht zijn de Nicaraguaanse landconflicten aanzienlijk verscherpt. Begin deze maand kwamen tien mensen om het leven toen honderden ontevreden contra's het dorpje Waslala bezetten. De contra's beschuldigen de regering-Chamorro ervan gedemobiliseerde rebellen nog steeds niet het land te hebben gegeven waar de ex-contra's recht op hebben volgens de afspraken die voor de ontwapening zijn gemaakt. (UPI, AFP, Reuter)