DSM slankt af en investeert fors in Korea

ATLANTA, 31 okt. Het Limburgse chemieconcern DSM is van plan zijn 50 procentsbelang Methanol Chemie Nederland te Delfzijl te verkopen aan de andere aandeelhouder Akzo te Arnhem. Ook wil DSM de Duitse dochtermaatschappij Chem-Y te Emmerich kwijt.

DSM wil beide berichten niet bevestigen. Wel zegt het chemieconcern dat gezocht wordt naar een koper voor het belang in Methanol Chemie.

Tegelijkertijd onderhandelt DSM met de Zuidkoreaanse autoriteiten over oprichting van een onderneming voor de nylongrondstof caprolactam. Een fabriek daarvoor, met een jaarlijkse capaciteit van ongeveer 100.000 ton, zou een investering vergen van 200 miljoen dollar, ongeveer 340 miljoen gulden. DSM zou daarvan de helft betalen, als houder van 50 procent van de aandelen in de onderneming, de Koreaanse partners Namhe en Kolon respectievelijk 20 en 30 procent.

Deze plannen zijn een voortvloeisel uit het recentelijk afgeronde plan DSM 2000, waarin het concern zijn strategie voor de lange termijn uitstippelt. Voor de divisie chemische produkten, vorig jaar met 2,5 miljard gulden goed voor een kwart van DSM's omzet, betekent dit plan dat nadruk wordt gelegd op bulkprodukten waarin op de wereldmarkt een leidende positie wordt ingenomen (melamine, caprolactam, benzaldehyde, benzoezuur) en op enkele veelbelovende 'specialty chemicals', aldus divisiedirecteur D. J. van Waes, op bezoek bij DSM-bedrijven in de Verenigde Staten.

Tot die laatste categorie behoren verschillende halffabrikaten voor de farmaceutische industrie, waarin DSM-dochter Andeno te Venlo zich specialiseert. Ook de zoetstof aspartaam, geproduceerd in Geleen, moet een kasgenerator worden. Over twee jaar hoopt DSM een eigen fabriek in de VS te kunnen beginnen, zodra het octrooi van Nutra Sweet verloopt.

Tot de bedrijven die in deze strategie buiten de boot vallen behoren Methanol Chemie en Chem-Y, producent van 'oppervlakte-actieve stoffen', voor onder meer de wasmiddelenindustrie.

Volgens Van Waes kan DSM alleen marktleider blijven in de chemische bulkprodukten melamime, caprolactam, benzaldehyde en benzoezuur als het concern op de drie voornaamste markten aanwezig is. Voor alle produkten heeft het fabrieken in Europa, en voor melamime en caprolactam ook in de VS, maar produktiefaciliteiten in het Verre Oosten ontbreken. De caprolactam voor het Verre Oosten komt vooralsnog uit Geleen en Augusta, maar een fabriek in Korea zou de snel groeiende lokale markt, en Indonesie en Thailand beter kunnen bedienen.

Volgens Van Waes is een snelle beslissing noodzakelijk, maar houdt de Koreaanse overheid de zaak aan. Zijn behoefte aan spoed is vooral ingegeven door het feit dat inmiddels het Duitse concern BASF en nog een ander bedrijf hebben aangegeven ook plannen voor caprolactam-produktie in het Verre Oosten te hebben. 'Twee fabrieken erbij zou desastreus zijn. Als we dit zouden verliezen krijgt de concurrentie een voorsprong', aldus de DSM-directeur.