Derde Griekse ex-minister in hechtenis door corruptie

ATHENE, 31 okt. George Petsos, de Griekse minister van verkeer in de voormalige regering van de socialist Andreas Papandreou, is gisteren na langdurig verhoor in voorlopige hechtenis gesteld. De beslissing daartoe werd eenstemmig genomen door drie parlementaire aanklagers en de rechter van instructie die een proces voor een bijzondere rechtbank voorbereiden.

Zij achten het gevaar aanwezig dat Petsos het land zal verlaten en zeggen over sterke aanwijzingen te beschikken dat de ex-minister, in het kader van het bankschandaal Koskotas tien miljoen drachmen (110.000 gulden) van de bankier heeft aangenomen. Bovendien zou Petsos als minister omvangrijke geldbedragen van de telegraaf- en telefoondienst, het postbedrijf en de Olympic Airways, die alle onder hem ressorteerden, hebben laten storten bij de Bank van Kreta toen deze reeds in een kwaad daglicht stond.

De ex-minister ontkent het eerste met kracht en laat wat het tweede punt betreft doorschemeren dat de stortingen 'in opdracht van hogerhand' zijn verricht, waarmee hij oud-premier Papandreou zelf moet bedoelen.

Petsos is de derde socialistische oud-bewindsman die de gevangenis ingaat. De eerste was Nikos Anastasopoulos, die al is veroordeeld tot drieeneenhalf jaar wegens het zogenoemde 'maisschandaal'. De tweede, de ex-vice-premier Agamemnon Koutsoyorgas, beschuldigd van verregaande protectie van Koskotas, is vorige week wegens hartklachten van de gevangenis naar een ziekenhuis overgebracht.