'De krijtjes liggen er nog bij het bord'

MAASTRICHT, 31 okt. Eind mei brak paniek uit in het gemeentehuis van Meerssen en het provinciehuis in Maastricht. De Bond Heemschut, hoeder van de fraaiste stukjes Nederlands erfgoed, begon moeilijk te doen over de verbouwingsplannen van de Japanse Teikyo-group voor het zojuist verworven kasteel Vliek. Geen moeite was teveel geweest om de nieuwe eigenaar in staat te stellen het kasteel op 1 april volgend jaar in gebruik te nemen als kostschool voor 200 Japanse meisjes en nu dreigde een jarenlange beroepsprocedure roet in het eten te gooien.

De paniekreactie van gemeente en provincie was misplaatst. De houding van Heemschut lijkt Limburg nu een gouden transactie te bezorgen. De Teikyo-groep is inderdaad gaan uitzien naar een andere plaats om zijn bouwplannen te verwezenlijken en is uitgekomen bij het Annadal-complex in Maastricht, waar het academisch ziekenhuis bezig is zijn laatste dagen te slijten. Dat complex maakt nog veel meer mogelijk. Niet alleen de 200 meisjes van Vliek gaan erheen, er komen bovendien een dependance voor studenten van de Teikyo-universiteiten in Japan en de VS, een 'preventief-medisch centrum' en een farmaceutisch onderzoekslaboratorium voor oosterse geneesmiddelen.

Die activiteiten liggen in het verlengde van wat Teikyo in Japan en de VS doet. Teikyo is een van de 400 universiteiten in Japan en heeft vooral op het gebied van de medische opleidingen een grote reputatie. President-eigenaar Shoichi Okinaga (57) is opgeleid als gynaecoloog, maar bouwde het college, dat hij met een aanzienlijk aandeel in het kapitaal van Mitsubishi erfde, uit tot een particulier universiteitsimperium met 35.000 studenten. De afgelopen jaren heeft Okinaga vier universiteiten in de VS opgekocht en een college en een universiteit in Engeland gesticht. Okinaga is naar Limburg gehaald door de ex-directeur van het Limburgs Dagblad, J. Drost, die hem toevertrouwde aan de zorgen van gouverneur Kremers. Kremers zorgde ervoor dat de Japanse kip met de gouden eieren afzag van zijn oorspronkelijke plan zich in Belgie te vestigen.

In Maastricht moeten allereerst studenten van de andere Teikyo-vestigingen komen om van daaruit een of meer semesters lang met Europa kennis te maken. In die periode krijgen zij onderricht van zowel eigen docenten als van Europese gastdocenten. Er zal nauw worden samengewerkt met de Rijksuniversiteit Limburg (RUL).

Als de laatste verhuiswagen met ziekenhuisinventaris vertrekt, op 1 april volgend jaar, zal de eerste groep Teikyo-studenten bezit nemen van de campus. 'Ze kunnen er zo in. De krijtjes liggen nog bij het bord, ' zegt professor Greep, behalve voorzitter van het stafconvent ook onderhandelaar namens de RUL. Deze keer hoeft Greep niet te worden afgeremd, verzekert de voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, dr. J. Carpay. 'Hier is iedereen akkoord, ook de ministeries van Onderwijs en WVC. De gemeente en provincie zijn enthousiast, want dit is van geweldig belang voor Maastricht en Limburg, alleen al door de duizend arbeidsplaatsen!'

Dat alles zeker voor Japanse begrippen zo snel is gegaan, verklaart Greep uit de problemen rond kasteel Vliek: 'Toen ze zagen aankomen dat het tijdschema niet kon worden gehaald zijn ze drie weken geleden bij ons terecht gekomen. Dit complex was veel te groot, maar wij hebben geholpen voor de rest van de ruimte een bestemming te vinden. Zo zijn we uitgekomen bij het medisch-preventief centrum. De 100.000 Japanners die in Europa wonen hebben problemen met hun gezondheid, omdat ze nogal vreemd aankijken tegen de Europese artsen. Hier treffen ze artsen uit hun eigen land, die hen grondig kunnen onderzoeken. Bovendien komt er een tandheelkundige afdeling, waar ze hun gebit kunnen laten verzorgen.'

In het centrum wordt verder geen medische verzorging aangeboden, maar Carpay kan zich voorstellen dat de Japanse artsen met het AZM gaan samenwerken als iemand zich door een Japanse arts wil laten behandelen. Er wordt volgens hem nog onderhandeld met een grote Japanse verzekeringsmaatschappij, die haar verzekerden voor een keuring of een check-up naar Maastricht zou willen sturen. Al wordt dat akkoord nu niet gesloten, de affaire met Teikyo zal er niet op stuklopen. 'Over twee weken gaan we naar Japan om de overeenkomst te tekenen, ' zeggen Carpay en Greep. 'De laatste plooitjes moeten nog worden gladgestreken, maar de zaak is voor negenennegentig procent rond.'

    • Jacques Herraets