Cuba ontkent overleg met ballingen

MIAMI, 31 okt. De Cubaanse regering van president Fidel Castro heeft 'geen officiele contacten' met groepen ballingen in Miami. Dat heeft een woordvoerder van de Cubaanse regering gisteren verklaard. Volgens hem zijn uitspraken van vice-president Carlos Rafael Rodriguez verkeerd begrepen.

The Miami Herald meldde vrijdag dat Rafael Rodriguez had gezegd dat de Cubaanse regering met gematigde ballingen overlegt over vreedzame veranderingen in een Cuba-na-Castro. Volgens de woordvoerder heeft Havanaechter alleen besloten dat 'mogelijk met hen zal worden gesproken'.

The Miami Herald baseerde zich op een vraaggesprek met de Cubaanse vice-president, uitgezonden door Radio Havana. De Amerikaanse krant erkende zondag dat het interview mogelijk verkeerd is begrepen.

Rodriguez maakte een onderscheid tussen drie groepen ballingen. De eersten zijn 'reactionairen' die Castro met geweld willen verdrijven, de tweede groep bestaat uit Cubanen die hun families willen herenigen en de derde groep zou een dialoog willen over een vreedzame opvolging van Castro. Rodriguez zou alleen hebben willen zeggen dat de mogelijkheden voor meer reizen van en naar Cuba, ten behoeve van de tweede groep, worden bestudeerd.

Het Caraibisch Nieuwsagentschap meldde gisteren dat een Cubaanse ambtenaar heeft voorgesteld dagelijkse vluchten uit te voeren van de Kaaiman-eilanden naar Cuba. De eilanden zou daardoor veel toegankelijker worden voor Amerikaanse toeristen. Directe vluchten vanuit de VS zijn door Washington verboden. (AP, Reuter)