Brussel akkoord met fusie Franse luchtvaart

ROTTERDAM, 31 okt. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Gemeenschap, heeft gisteren ingestemd met de overname door Air France van de Franse luchtvaartmaatschappijen UTA en Air Inter. Wel moet Air France zijn belang van 35 procent in de Franse binnenlandse luchtvaartmaatschappij TAT, de op drie na grootste luchtvaartmaatschappij in Frankrijk, voor 1 juli 1992 hebben afgestoten.

De instemming van de Europese Commissie vormt onderdeel van een overeenkomst waarbij naast Air France ook de Franse autoriteiten partij zijn. De Franse autoriteiten moeten voor medio 1992 in totaal 50 internationale routes toewijzen aan onafhankelijke luchtvaartmaatschappijen. Verder moet Frankrijk op elke bestemming met meer dan 100.000 passagiers per jaar op basis van wederkerigheid landingsrechten verlenen aan maatschappijen uit andere EG- landen.

De overeenkomst met de Fransen kan van invloed zijn op de samenwerking tussen de KLM, Sabena en British Airways. De KLM en de Britse luchtvaartmaatschappij houden sinds eind vorig jaar ieder een belang van 20 procent in het Belgische Sabena World Airlines (SWA), waarin Sabena met 60 procent meerderheidsaandeelhouder is. SWA ontwikkelt naast het huidige routenet van Sabena een Europees netwerk waarbij 75 steden met elkaar worden verbonden, met de Brusselse luchthaven Zaventem als middelpunt. Over de samenwerking van de drie luchtvaartmaatschappijen heeft de Europese Commissie zich nog steeds niet uitgesproken.

De KLM zou niet akkoord gaan met de voorwaarden die Brussel aan de samenwerking met Sabena stelt. Een van die voorwaarden zou zijn dat de KLM het belang van 40 procent in chartermaatschappij Transavia vermindert. Daarom kan Europees commissaris Sir Leon Brittan de samenwerking nog niet goedkeuren.

'Ik wil onderhandelen over de samenwerkingsovereenkomst tussen de KLM, Sabena en de KLM, maar de betrokken partijen lijken niet erg geneigd zulke besprekingen te beginnen. Toch moeten bepaalde nadelen van die overeenkomst worden weggenomen', aldus Brittan gisteren in Brussel. Brittan zei verder dat de overeenkomst met de Fransen 'een belangrijke doorbraak is in het mededingingsbeleid van de EG'.