Brundtland vormt een nieuw Noors kabinet

OSLO, 31 okt. De leider van de Noorse sociaal-democratische partij, Gro Harlem Brundtland, heeft gisteren de opdracht aanvaard een nieuwe regering te vormen. 'We zijn tot de conclusie gekomen dat het mogelijk is de taak op ons te nemen een regering te vormen', verklaarde de 51-jarige ex-premier.

Brundtlands regering zal afhankelijk zijn van de steun van andere partijen in de Storting, het Noorse parlement. De sociaal-democraten hebben daarin slechts 63 zetels. Geen van de partijen beschikt over een meerderheid in de Storting en aangezien een coalitie evenmin tot de mogelijkheden behoorde, moest er een minderheidskabinet worden gevormd. De Noorse grondwet staat geen vervroegde verkiezingen toe.

Brundtland voerde gisteren al overleg met de andere partijen in het parlement over een aantal beleidszaken. Belangrijkste vraag is of de nieuwe Noorse regering de toenadering tot de Europese Gemeenschap zal voortzetten of zelfs het lidmaatschap daarvan zal aanvragen.

Het vorige centrum-rechtse kabinet van Jan Peder Syse, dat een jaar in functie was geweest, trad maandag af nadat de kleine Centrum-partij onoverkomenlijke bezwaren bleek te hebben tegen het intrekken van de beperkingen op buitenlandse investeringen in Noorwegen. De opheffing daarvan was nodig om nauwere betrekkingen met de EG mogelijk te maken.

Brundtland was al twee keer eerder premier, in 1981 en tussen 1986 en 1989. Zij verwierf zich de laatste jaren internationale bekendheid met haar campagnes voor de rechten van de vrouw en voor het milieu. (Reuter, AP)