Beleggers opgelucht over cijfers van DSM

ROTTERDAM, 31 okt. De beurzen kenden vandaag internationaal een rustige dag. Wall Street liet zich niet in paniek brengen door economische cijfers en in Amsterdam vielen de resultaten van DSM mee.

AMSTERDAM. De kwartaalresultaten van het chemieconcern DSM hebben voor opluchting gezorgd bij de beleggers. Het was de laatste tijk al duidelijk geworden dat het niet best gaat in de chemie en er werd voor DSM gerekend op een met een derde gedaalde kwartaalwinst. Nu dit bleek mee te vallen (de winst daalde 'slechts' 20 procent) kon de koers van het fonds op de Amsterdamse beurs snel aantrekken. Rond het middaguur stond DSM fl.2,70 hoger op fl.84.

De verder weer rustige beurs lag er net als Wall Street over het algemeen redelijk prijshoudend bij. De stemmingsindex stond om twaalf uur op 97,1 en dat betekende een winst van 0,4 punt.

DSM's branchegenoot Akzo, die morgen met (naar verwachting ook flink lagere) kwartaalcijfers komt, trok 40 cent aan naar fl.74,30. Kon. Olie lag goed in de markt met een vooruitgang van fl.1,10 op fl.132,90.

Oce-van der Grinten moest 70 cent inleveren op fl.39. Hunter Douglas trok een gulden aan naar fl.62,50 en Borsumij Wehry fl.1,50 naar fl.74,50.

Elders op de aandelenmarkten bleef er koersdruk zichtbaar. Holland Sea Search, waar weer eens problemen in de top zijn, daalde vier cent in waarde naar fl.1,23. Het vasgoedfonds VastNed moest bijna fl.3 terug naar fl.110,10. Duidelijk kwam de koersdruk ook naar voren bij fondsen zoals Industrieele Maatschappij, Koppelpoort en Nedap, waar het op flink lagere koersen niet tot handel kwam. De obligatiekoersen kwamen nauwelijks van hun plaats. TOKIO. Deeffectenbeurs in Tokio is vandaag iets lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde met 48,30 punten tot 25.194,10, een verlies van 0,2 procent. Dinsdag ging het koersgemiddelde met 87 punten omlaag.

Het Nikkei-gemiddelde was aan het begin van de dag nog hoger, maar toen het weerstandsniveau rond 25.420 punten niet werd doorbroken besloten beleggers winst te nemen. De omzet was met naar schatting 400 miljoen aandelen iets kleiner dan de 410 miljoen van dinsdag. NEWYORK. De Newyorkse effectenbeurs is gisteren verdeeld gesloten. Het Dow-Jonesgemiddelde van de dertig belangrijkste industriele aandelen steeg met 17,82 punten tot 2.448,02. In totaal sloten er echter meer fondsen lager dan hoger, namelijk 818 tegen 661. De omzet was met 154 miljoen aandelen opnieuw bescheiden, maar wel duidelijk groter dan de 135 miljoen van maandag.

De Dow Jones opende hoger onder invloed van een een meevallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal. Al snel ontstond echter twijfel over de betrouwbaarheid van deze eerste raming. De aandelen kwamen vervolgens onder invloed te staan van lagere obligatiekoersen en hogere olieprijzen. De Dow Jones-index stond rond het middaguur op een verlies van ruim twintig punten. Aan het eind van de dag gingen de koersen weer omhoog toen de oligaties zich herstelden en de olieprijzen terugvielen. Ook aankopen via computerprogramma's droegen hun steentje bij.