Baker overlegt over militaire actie in Golf

WASHINGTON, 31 okt. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, zal eind deze week met Saoedi-Arabie en andere bondgenoten overleggen over mogelijke militaire actie tegen Irak.

Amerikaanse en Saoedische functionarissen verklaarden dat het hierbij niet alleen zou gaan over het gebruik van geweld tegen Irak in het geval dat land Saoedi-Arabie zou aanvallen. Die laatste mogelijkheid is steeds de officiele reden geweest voor de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabie.

De krant 'The Los Angeles Times' meldde gisteren dat Amerikaanse functionarissen, die niet langer geloven dat Saddam Hussein op de knieen kan worden gedwongen met de economische sancties van de Verenigde Naties, zullen overleggen over een eventueel offensief tegen Irak. De krant citeerde een functionaris die oorlog als onvermijdelijk beschouwt: 'Ik ken niemand die het niet eens met mijn beoordeling van de toestand en wat we moeten doen om onze doelen te bereiken', stelde de man, die anoniem wenste te blijven.

De Amerikaanse president, George Bush, voerde gisteren overleg met Congresleden over de Golfcrisis. De president sloot het gebruik van geweld niet uit en verklaarde dat hij er niet zeker van was of hij het Congres vooraf zou kunnen inlichten voor het eventuele begin van militaire actie tegen Irak.

Senator William Cohen, die bij het onderhoud met Bush aanwezig was, zei na afloop dat het geduld van de president uitgeput begint te raken. Niettemin zei Cohen niet over aanwijzingen te beschikken dat er spoedig militaire actie zal volgen. Maar een andere senator, Claiborne Pell, zei dat militaire actie zeer wel tot de mogelijkheden behoort.

Het Amerikaanse ministerie van defensie maakte gisteren bekend dat 10.000 mariniers op 18 amfibische schepen waren begonnen met een oefening in de Golf. Het doel van de oefening was om een amfibische landing op de kust uit te voeren. Er werd niet gezegd waar de oefening precies plaatshad.

Bij een ongeluk op het Amerikaanse marineschip Iwo Jima kwamen gisteren acht opvarenden om het leven.

Baker zal eind deze week in Saoedi-Arabie zijn en verder Egypte, Turkije, Bahrein, Frankrijk en Groot-Brittannie aandoen. Ook zal hij, vermoedelijk op vrijdag of op zaterdag op een nader bekend te maken plaats, een ontmoeting met zijn Sovjet-ambtgenoot Edoeard Sjevardnadze hebben.

Pag.4: Vervolg

De Iraakse leider, Saddam Hussein, gaf gisteren zijn militairen opdracht om uiterst waakzaam te zijn voor eventuele agressieve acties van de Amerikanen en hun bondgenoten.

De Saoedische ambassadeur in Bahrein, Ghazi al-Gosaibi, een voormalige minister, zei gisteren dat zijn land de voorkeur zou geven aan een vreedzame oplossing maar als die niet mogelijk was niet zou aarzelen om geweld te gebruiken voor de bevrijding van Koeweit.

Syrie, dat ook troepen naar Saoedi-Arabie heeft gestuurd om te helpen tegen Irak, zijn vandaag in de pers de gebruikelijke aanvallen op de Amerikanen hervat. Vooral de volgens Syrische bladen 'onbeperkte steun' van de Verenigde Staten voor Israel wordt gekritiseerd. Ook wordt Washington beticht van kwade gevoelens tegen de Arabieren in het algemeen.

De aanvallen op de Amerikanen waren de afgelopen weken gestaakt nadat Syrie zich aan de zijde van de Amerikanen had geschaard tegen Irak. De hervatting van de anti-Amerikaanse retoriek in de door de Syrische regering gecontroleerde media wordt door sommige waarnemers uitgelegd als de voorbode van een andere opstelling van Syrie in de Golfcrisis. (Reuter, AP, UPI)