Abtaal vraagt om politieke wapenstilstand

BOEDAPEST, 31 okt. De Hongaarse premier, Jozsef Antall, heeft gisteren de oppositie een 'politiek staakt-het-vuren' van twee jaar gevraagd. In die periode zou wel sprake kunnen zijn van kritiek en debat, maar zouden 'partijpolitieke overwegingen' buiten beschouwing moeten blijven.

Antall lag eind vorige week in het ziekenhuis toen de driedaagse 'benzinecrisis' Hongarije trof. Van vrijdag tot zondag blokkeerden duizenden boze taxi- en vrachtautochauffeurs, met duidelijke instemming van het publiek, de doorgaande wegen in Boedapest en andere Hongaarse steden en de grensposten, uit protest tegen de verhoging van de benzineprijs met zeventig procent.

Gisteren verliet Antall het ziekenhuis en sprak hij het parlement toe. Hij maakte in zijn toespraak duidelijk dat de regering de crisis zeer ernstig opneemt. Hij bood aan af te treden als hij het vertrouwen van de meerderheid van het parlement heeft verloren. De crisis, aldus Antall, 'is een les voor ons allen'. Volgens de premier is een politieke wapenstilstand van twee jaar nodig, om het land in staat te stellen uit zijn economische crisis te komen. 'We moeten in vrijheid de omstandigheden ontdekken waarin een levensvatbare constitutionele regering en een constitutioneel parlementair systeem kunnen functioneren', aldus Antall.

De oppositie zag gisteren zijn toespraak als gebaar van verzoening van de regering in de richting van een oppositie die haar de afgelopen weken herhaaldelijk heeft beschuldigd van arrogantie en onhandigheid. Het voorstel is door de oppositie voorzichtig positief ontvangen. 'De regering is op zoek naar een consensus met de oppositiepartijen. Als ik het goed begrijp, biedt Antall die nu aan', aldus een van de parlementariers van het oppositionele Verbond van Vrije Democraten, Peter Hack.

Hij zei het te betreuren dat de regering tijdens de benzinecrisis van vorige week geen contact heeft gezocht met de oppositie. Volgens Hack is die niet uit op het aftreden van Antall, wel echter op dat van de ministers van economische en van binnenlandse zaken.

Een woordvoerder van Fidesz, een andere belangrijke oppositiepartij, reageerde eveneens gematigd instemmend op de toespraak van Antall, maar zei dat de oppositie de premier niet 'twee jaar lang een blanco cheque' zal geven. (Reuter)