Testosteron

Testosteron speelt in de man een belangrijke rol bij de spermaproduktie. Het is een geslachtshormoon dat in de testikels wordt gemaakt. De synthese staat onder controle van een ander hormoon (LH) uit de hypofyse. De hypofyse is een belangrijke klier midden in de hersenen waar meer hormonen vandaan komen die op hun beurt klieren in het lichaam tot hormoonuitscheiding aanzetten. De hypofyse staat op haar beurt onder controle van de vlak bij liggende hypothalamus. Die klier zet, door afscheiding van het hormoon LH-RH, de hypofyse aan tot produktie van LH. De hypothalamus heeft verbindingen met de hersenen, waardoor ook de geestelijke instelling invloed heeft op de hormoonhuishouding.

Vanuit de testikels komt testosteron vrij in het bloed. Een hoge concentratie testosteron remt zowel de hypothalamus als de hypofyse zodat ze minder LH-RH en LH maken en de testosteronproduktie in de testes omlaag gaat. Testosteron wordt in de lever afgebroken. De afbraakprodukten verlaten het lichaam in de urine.

Epitestosteron is een variant van testosteron die waarschijnlijk geen functie in het lichaam heeft. Het is een afbraakprodukt dat in de lever ontstaat en in de urine wordt uitgescheiden. De endocrinologie heeft er nooit belangstelling voor gehad en de stof is nauwelijks onderzocht. Duidelijk is wel dat epitestosteron geen afbraakprodukt is van testosteron, vandaar ook dat de verhouding verschuift als er testosteron is gespoten. Waarschijnlijk is epitestosteron een restant van het hormoon androsteendion dat zowel in de zaadballen als in de bijnier wordt gemaakt. Ook de functie van androsteendion is niet goed bekend.

Testosteron speelt in de man een belangrijke rol bij de spermaproduktie. Het is een geslachtshormoon dat in de testikels wordt gemaakt. De synthese staat onder controle van een ander hormoon (LH) uit de hypofyse. De hypofyse is een belangrijke klier midden in de hersenen waar meer hormonen vandaan komen die op hun beurt klieren in het lichaam tot hormoonuitscheiding aanzetten. De hypofyse staat op haar beurt onder controle van de vlak bij liggende hypothalamus. Die klier zet, door afscheiding van het hormoon LH-RH, de hypofyse aan tot produktie van LH. De hypothalamus heeft verbindingen met de hersenen, waardoor ook de geestelijke instelling invloed heeft op de hormoonhuishouding.

Vanuit de testikels komt testosteron vrij in het bloed. Een hoge concentratie testosteron remt zowel de hypothalamus als de hypofyse zodat ze minder LH-RH en LH maken en de testosteronproduktie in de testes omlaag gaat. Testosteron wordt in de lever afgebroken. De afbraakprodukten verlaten het lichaam in de urine.

Epitestosteron is een variant van testosteron die waarschijnlijk geen functie in het lichaam heeft. Het is een afbraakprodukt dat in de lever ontstaat en in de urine wordt uitgescheiden. De endocrinologie heeft er nooit belangstelling voor gehad en de stof is nauwelijks onderzocht. Duidelijk is wel dat epitestosteron geen afbraakprodukt is van testosteron, vandaar ook dat de verhouding verschuift als er testosteron is gespoten. Waarschijnlijk is epitestosteron een restant van het hormoon androsteendion dat zowel in de zaadballen als in de bijnier wordt gemaakt. Ook de functie van androsteendion is niet goed bekend.