Tandenpoetsen met coca mag in Bolivia

LIMA, 30 okt. Niet alleen fluor, ook geestverruimende coca helpt tegen gaatjes. Met deze, op basis van wetenschap en commercie gestoelde overtuiging, heeft de zakenman Esteban Castrillo in Bolivia zeven jaar lang een juridisch gevecht geleverd met het ministerie van volksgezondheid. Het pleit werd vorige week beslecht in het voordeel van Castrillo: 'Codent', een met cocablaadjes vervaardigde tandpasta, is nu eindelijk te koop in drogisterijen en supermarkten in Bolivia.

Eind vorig jaar werd een internationaal geldend verbod op het gebruik van coca in tandpasta opgeheven, en 'toen wist ik dat het moment was aangebroken', zegt Castrillo. Drie maanden lang werkte hij aan een verbeterde formule van 'Codent'. De tandpasta bestaat nu niet alleen voor zestig procent uit bewerktecocablaadjes, maar ook aldus opgave van de fabrikant uit een opmerkelijk mengsel van kruidnagel, kaneel en bijenhoning.

De consumptie van coca is een eeuwenoude traditie in de Andeslanden. Thee, getrokken van de cocablaadjes, is hier een normaal verschijnsel, evenals het kauwen op de blaadjes zelf. Maar de strijd tegen het van coca vervaardigde cocaine en tegen de drugsmafia die dit verkoopt, heeft ook de coca in een kwaad daglicht gesteld. Bolivia is, samen met Peru, de belangrijkste producent van coca.

De berichten uit La Paz vermelden de verkoopprijs van 'Codent' niet. Maar voor de Boliviaanse caries-bestrijders komt, na een maandenlange gestage daling, de recente stijging in de prijs van cocablaadjes op een slecht moment. Door de toegenomen vraag naar cocaine is de verkoopprijs in Bolivia van honderd pond cocablaadjes gestegen van 10 dollar tot 50 dollar. Een streep tandpasta kan daarom, net als een lijntje cocaine, een kostbare zaak worden.

    • Reinoud Roscam Abbing