Plan voor vestiging Japanse universiteit in Maastricht

MAASTRICHT, 30 okt. De Teikyo University Group, die prive-universiteiten in Japan en de Verenigde Staten exploiteert, wil het Annadal-complex in Maastricht kopen om daar een universitair en medisch centrum te vestigen.

Studenten van de Teikyo-universiteiten zouden daar een deel van hun studie kunnen volgen. Japanners die in Noordwest-Europa wonen, zouden er 'preventieve gezondheidszorg' kunnen krijgen.

Een woordvoerder van het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft vanmorgen bevestigd dat de groep met het ziekenhuis en de Rijksgebouwendienst onderhandelt over de verkoop van het Annadal-complex, dat nu nog door het AZM wordt gebruikt. Als het ziekenhuis begin volgend jaar zijn nieuwe onderkomen in gebruik neemt, dreigt het complex grotendeels leeg te komen staan. Een deel van de gebouwen is al voorbestemd om er de Maastrichtse rechtbank in te huisvesten. De rechtbank zou zijn deel kunnen leasen als Teikyo het complex koopt.

De Teikyo University Group is eigendom van de Japanse gynaecoloog prof. Shoichi Okinaga, die zij eerste universiteit van zijn vader erfde. De afgelopen jaren breidde hij de Teikyo universiteit uit met vestigingen in Japan en kocht hij vier particuliere universiteiten in de Verenigde Staten. In Groot-Brittannie heeft hij een universiteit en een middelbare school gesticht. Vorig jaar kocht hij in Ulestraten bij Maastricht het kasteel Vliek, dat hij wil verbouwen tot een kostschool voor Japanse meisjes.

Volgens de Maastrichtse hoogleraar J. Greep, die namens de Limburgse universiteit deelneemt aan de onderhandelingen met Teikyo, zijn de Japanners van plan hun Amerikaanse en Japanse studenten een semester in Europa te laten doorbrengen om zich daar op de hoogte te stellen van Europese aspecten van hun vak. Dat kan zowel recht, economie als geneeskunde zijn.

Per semester zouden enkele honderden studenten naar Maastricht komen. Verder zou in het complex een keuringscentrum annex tandheelkundig centrum komen voor de 100.000 Japanners die in Noordwest-Europa werken. Tenslotte zou bij dat centrum ook een farmaceutisch laboratorium komen, dat zich vooral gaat richten op oosterse, plantaardig georienteerde medicijnen.