Palestijnen gedood bij aanslagen in Israel

JERUZALEM, 30 okt. Twee Palestijnen zijn vanmorgen in Israel om het leven gekomen bij afzonderlijke pogingen aanslagen uit te voeren. Bij een derde incident, in Oost-Jeruzalem, werd een politieman licht gewond door een Palestijn die hem aanviel met een mes en die vervolgens werd gearresteerd. De aanslagen zijn vermoedelijk nieuwe vergeldingen voor de dood van 21 Palestijnen drie weken geleden bij ongeregeldheden op de Tempelberg in Jeruzalem. Sindsdien werden vijf mensen gedood en elf gewond bij vergeldingsacties van zowel Palestijnen als Israeliers.

Vanmorgen schoten soldaten op de Westelijke Jordaanoever een Palestijn dood die met een mes een Israelische veiligheidsbeambte aanviel. De beambte, die licht gewond raakte, bewaakte in de stad Nablus een tankwagen. Volgens Palestijnse getuigen schoot de bewaker zelf zijn aanvaller neer. Een onbekende groep, de Zwarte Panters, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval op.

In Bnei Brak, een wijk van orthodoxe joden in Tel Aviv, werd ook een Palestijn gedood. Volgens de politie was hij met twee anderen bezig een bom te monteren toen de explosieven voortijdig ontploften. De twee anderen raakten gewond. Volgens de Israelische radio werkten de drie Palestijnen in een groentezaak waar ze 's nachts ook sliepen, wat erop wijst dat ze afkomstig zijn uit de bezette gebieden.

Het is Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook verboden in Israel te overnachten, maar veel winkeliers storen zich daar niet aan. Na de vergeldingsacties sloot minister van defensie Moshe Arens vorige week Israel zes dagen af voor de 120.000 Palestijnen uit de bezette gebieden die in Israel werken. Eergisteren trok hij het toegangsverbod weer in, behalve voor Palestijnen met een strafblad. De laatste bepaling kan duizenden Palestijnen treffen omdat velen korte of langere tijd hebben vastgezeten tijdens de nu bijna drie jaar oude intifadah. (AP, Reuter)