Ook Russen Moldavie willen eigen parlement

MOSKOU, 30 okt. Na de Gagaoezen hebben nu ook de Russen in de Sovjet-republiek Moldavie aangekondigd een eigen parlement te stichten en daarvoor naar de stembus te gaan.

De spanning leek maandag, de dag nadat de 150.000 zielen tellende minderheid van de Gagaoezen naar de stembus was gegaan voor verkiezingen voor een eigen parlement, wat te zijn bedaard. Vorige week aangevoerde Sovjet-troepen zagen toe op de naleving van de staat van beleg en duizenden Moldavische vrijwilligers, die naar het woongebied van de Gagaoezen waren getrokken om de verkiezingen te frustreren, keerden naar de hoofdstad Chisinau terug.

Later gisteren kondigden vertegenwoordigers van de omvangrijke Russische en Oekraiense minderheid in Moldavie aan het voorbeeld van de Gagaoezen te volgen en ook verkiezingen op touw te zetten. Prompt liet het nationalistische Moldavische Volksfront, dat zegt 30.000 vrijwilligers te controleren, weten opnieuw in actie te zullen komen om die verkiezingen te verhinderen. 'Wat doen de Israeliers als de Palestijnen moeilijkheden maken? Ze gebruiken geweld. Wij zullen eveneens geweld gebruiken, ' aldus een parlementarier van het Volksfront.

Een woordvoerder van de Moldavische president Mircea Snegur liet weten dat de verkiezingen voor een apart Russisch parlement illegaal zijn en dat alles zal worden gedaan om ze te voorkomen. Een speciale parlementscommissie houdt zich al bezig met de grieven van de Russische minderheid, aldus de woordvoerder.

De Moldavische regering gaf gisteren alle ministeries in de republiek opdracht voorstellen te doen voor de normalisering van de situatie in het woongebied van de Russen en Oekraieners. Moldaviers die naar het gebied willen reizen om de Russen te overtuigen van 'het gevaar van separatistische acties' krijgen daarvoor twaalf dagen betaald verlof van hun werk. (Reuter)