Houphouet-Boigny blijft president van Ivoorkust

ABIDJAN, 30 okt. President Houphouet-Boigny heeft met grote meerderheid de presidentsverkiezingen van Ivoorkust gewonnen. Ruim tachtig procent van de kiezers stemde zondag op hem. Het was de eerste verkiezing waarbij Houphouet-Boigny een tegenkandidaat toeliet. Laurent Gbagbo, zijn enige rivaal, heeft Houphouet-Boigny van grootschalige verkiezingsfraude beschuldigd.

Aanhangers van Gbagbo's socialistisch georienteerde Volksfront vonden in diverse stemlokalen stembussen die al vol waren met de blanke biljetten van Houphouet-Boigny, terwijl de verkiezingen officieel nog niet waren begonnen.

Desondanks is het volgens waarnemers niet waarschijnlijk dat Houphouet-Boigny de verkiezingen slechts door zwendel heeft gewonnen. 'De Oude', zoals hij meestal wordt genoemd, is dertig jaar onafgebroken aan de macht geweest; veel mensen durven niet op iemand anders te stemmen.

Vooral op het platteland is de aanhang van Houphouet-Boigny daardoor groot. In de districten in en rondom zijn geboorteplaats Yamoussoukrou het dorp dat Houphouet-Boigny in 1983 tot hoofdstad van Ivoorkust maakte behaalde hij nagenoeg alle stemmen. In dat licht vormt de twintig procent die Gbagbo behaalde, feitelijk een overwinning voor de oppositie.

Houphouet-Boigny is president geweest van Ivoorkust sinds het Westafrikaanse land in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk. Tijdens zijn bewind kwam het land tot grote economische bloei, totdat eind jaren tachtig de koffie- en cacaoprijzen instortten. De economische malaise die hierdoor ontstond, veroorzaakte grote sociale onrust. Na wekenlange demonstraties voor een meerpartijen-stelsel, die regelmatig op rellen uitliepen, zag Houphouet-Boigny zich in april van dit jaar gedwongen andere politieke partijen dan zijn Democratische Partij Ivoorkust (PDCI) toe te laten. (Reuter, AFP)