Holland Sea Search wil oliemaatschappij worden

ROTTERDAM, 30 okt. Holland Sea Search, het beleggingsfonds voor energiebelangen, wil zelf oliemaatschappij worden. Als eerste stap naar een positie als operator bij het winnen van olie en gas wil HSS het maatschappelijk kapitaal van het fonds verdubbelen tot 500 miljoen gulden.

Vandaag presenteerde ir. P. Gilissen, de nieuwe directeur van HSS die een grote ambities heeft om het energiefonds om te vormen tot operator in de energiewinning, zich aan de aandeelhouders. Gilissen wil zijn expansieplannen met aandelen HSS betalen.

HSS probeerde al eerder vergeefs exploratiebelangen op de Noordzee van de Britse maatschappij Enterprise Oil over te nemen. Ir. Gilissen zei vanochtend nu op zoek te zijn naar nieuwe belangen in de oliesector. 'Wij kijken zorgvuldig naar alle aanbiedingen. Er komen voortdurend nieuwe olie- en gasbelangen op de markt.'

Tot nu toe heeft HSS geen grotere belangen dan tien procent in de energiewinning van andere maatschappijen. 'Operator worden doe je niet zomaar, dat kan jaren kosten', aldus Gilissen. Hij hoopt dat HSS binnen vijf jaar een bijkantoor in Londen kan openen om de noodzakelijke contacten met de internationale oliewereld te onderhouden.

Gilissen had belangstelling om de olie- en gasconcessies van British Petroleum in Nederland over te nemen, maar heeft bij nader inzien besloten geen bod aan BP te doen. BP maakte onlangs bekend die belangen te willen afstoten.

BP verkoopt boorconcessies en vier gasvelden op het Nederlandse deel van het Continentaal Plat en wil zich in Nederland concentreren op de raffinage en verkoop van olieprodukten.