Franse waarnemers: geraffineerde fraude verkiezingen Pakistan

ISLAMABAD, 30 okt. De Islamitische Democratische Alliantie (IJI) heeft de parlementsverkiezingen in Pakistan vorige week woensdag dankzij 'geraffineerde fraude' gewonnen. Dit zegt een team van de Franse Liga voor de Rechten van de Mens, dat als waarnemer optrad bij de verkiezingen, in een vandaag verschenen rapport.

Volgens het team werden in een aantal kiesdistricten de stembussen volgestopt met valse stembiljetten bij het transport van de stembureaus naar de plaats waar de stemmen werden geteld. Bovendien werden op verscheidene plaatsen geen officiele documenten van de uitslag aan de kandidaten verstrekt, aldus het rapport.

Andere internationale waarnemers constateerden eerder dat van grote onregelmatigheden geen sprake was geweest. Een afvaardiging van het Amerikaanse Nationaal Democratisch Instituut (NDI) zei vrijdag dat de verkiezingen over het algemeen 'open, ordelijk en goed georganiseerd' waren. Weliswaar hadden de waarnemers enige onregelmatigheden geconstateerd, maar deze zouden geen belangrijke invloed hebben gehad op de uitslag. Niettemin kondigde het NDI aan, dat statistici van het instituut de verkiezingsuitslag zullen analyseren om eventuele onregelmatigheden alsnog op te sporen.

Een team van de Canadese regering zei maandag dat het geen fraude had waargenomen, maar onderstreepte dat het geen beeld had van de gang van zaken na het sluiten van de stembureaus.

De verklaring van het Franse team, dat bestond uit twee rechters en twee advocaten, is de eerste bevestiging van Benazir Bhutto's beschuldiging dat de IJI de verkiezingen door fraude heeft gewonnen. Onmiddellijk na de verkiezingen zei Bhutto dat grote hoeveelheden valse stembiljetten in omloop waren gebracht ten gunste van de IJI. Gisteren beschuldigde ze de Pakistaanse president Ghulam Ishaq Khan, die haar regering in augustus ontsloeg, ervan het brein te zijn achter de overwinning van de IJI. Ze noemde Pakistan een 'constitutionele dictatuur' en eiste nieuwe verkiezingen. Ook de zaterdag gehouden verkiezingen in vier provincies, waarin Bhutto opnieuw zwaar verlies leed, werden volgens de ex-premier gefraudeerd. (Reuter, AFP)