Foto

AMSTERDAM De bezetting van het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam, het Maagdenhuis, door ruim honderd studenten heeft nog geen dag geduurd. De voorzitter van het college van bestuur, drs. J. Gevers (rechts op de foto), weigerde met de protesterende studenten te onderhandelen over hun eisen onder meer het betalen van vervoer naar een landelijke demonstratie in Den Haag begin november , maar sprak hen gistermiddag wel toe. Gevers zei het met een aantal eisen van de studenten eens te zijn. Hij vindt onder meer dat de universiteit het gevaar loopt een studiefabriek te worden met te weinig ruimte voor 'opleiding tot intellectueel'. Hij zei dat de scherpste kantjes van de door de studenten gehekelde plannen van minister Ritzen onder meer om het bestuur van de universiteit te herzien en het studietempo te verhogen al waren afgehaald. Omstreeks half zes werden de bezetters zonder incidenten door de politie uit het gebouw verwijderd. Tevoren hadden zij al afgesproken dat ze zich niet tegen ontruiming zouden verzetten. (Foto NRC Handelsblad/ Leo van Velzen)