Damrak Direkt: geen ellenlang bandje

AMSTERDAM, 30 okt. Uit windsurfkringen de tip dat de voormalige automatiseerder van Robeco ir. Zeno Lampe, die twee jaar geleden zijn bij surfers en zeilers zo populaire 06 Windline op de markt bracht, ook iets dergelijks 'met aandelen of zo' zal lanceren.

Zeno Lampe. In zijn studentenjaren struinde hij in een aftands busje langs het Europese alpineski-wedstrijdcircuit. Driemaal kampioen van Nederland en dertiende bij de wereldkampioenschappen van 1974 in St. Moritz. Weliswaar in de Combinatie waar de grote Skikanonen bij hun 'alles of niets' slalom-strategie nooit op mikken, maar toch!

Onmiddellijk naar Muiderberg gebeld. Dat ging ongeveer zo:

'Met Seenoo Lampe.'

Dag Zenootje, mag ik je vader even.

Die werkt.

Maar het is toch zondag en nog maar half acht.

(Teleurgesteld kinderstemmetje) Mijn pappa werkt altijd.

Roep hem toch maar even.

Met Lampe.

Dag mijnheer Lampe, ik hoor dat u met een revolutionaire 06-aandelenlijn komt die de beurslijn van de ene dag op de andere verouderd zou maken.

Stilte.

Hoe weet u dat?

Dat verklap ik niet.

Ja, ziet u, mijn financiers mikken voor de introductie op de Dag van het Aandeel en ze willen niet dat ik nu al iets zeg. Maar het 06-nummer kan ik u natuurlijk wel alvast noemen.

Het lijkt mij juister dat u daarvoor een advertentie plaatst. Maar wat is er zo revolutionair aan uw beurslijn?

Revolutionair vind ik een groot woord, uniek voor Nederland, dat lijkt me beter. Je hoort bij ons geen ellenlange bandjes maar alleen koersen die je zelf selecteert.

Hoe kan dat dan?

Doordat de opbeller zijn telefoon als computerterminal gebruikt. Hij hoeft alleen de eerste keer zijn eigen aandelenportefeuille of een zelfgekozen selectie in te toetsen. Of te draaien. Want het kan ook met een ouderwetse draaischijf. Elke keer dat hij daarna belt toetst hij weinig meer in dan een portefeuillecode en een door hem zelf gekozen pincode. Hij hoort dan niet alleen tot op de seconde actuele koersen maar krijgt desgewenst ook een overzicht en de waarde van zijn portefeuille. En dat voor slechts 50 cent per minuut. Entree- of abonnementsgeld is er niet bij.

Hoe gaat dat intoetsen in zijn werk?

Stilte.

Dat kan ik echt nog niet precies vertellen. Maar in de menu's van de 06-lijn zit een gesproken handleiding en via een antwoordnummer kan men een gedrukte gebruiksaanwijzing aanvragen. Laat ik zeggen dat het om een Interactief Real Time Voice Response Systeem gaat. Er is dus geen een- maar tweerichtingsverkeer. De opbeller communiceert via druktoetsen of draaischijf met de computer. Hij kiest stapsgewijs uit de verschillende menu's en krijgt dan steeds een gesproken antwoord. Het voorprogrammeren van portefeuille of selectie is simpel. Je hoeft geen codenummers in de Prijscourant op te zoeken, maar je kunt gewoon de eerste letters van de fondsnaam gebruiken of de afkorting die de Optiebeurs gebruikt. Daarbij corresponderen A, B en C, afhankelijk van het soort toestel, met de 1 of de 2 op de kiesschijf, D, E en F met de 2 of de 3, enzovoort. Uiteraard kun je op elk moment ook weer veranderingen aanbrengen in je selectie.

Waarom heeft de beurs zelf dan niet zo'n 06-nummer?

Dat heb ik me ook weleens afgevraagd. Ze hebben voor misschien wel een miljoen geinvesteerd in een 06-lijn die niet interactief is, geen keuzemogelijkheden biedt en geen op de seconde actuele koersen laat horen. Het is nauwelijks meer dan een automatisch ingesproken bandje. Ik denk dat het met de commissie- en vergadercultuur van grote bedrijven en instellingen te maken heeft. Daardoor gaat veel energie en creativiteit verloren. Het is typerend dat ik als een soort Lampje, u weet wel, dat hulpje van Willie Wortel, in mijn uppie en in mijn vrije tijd iets gefrobeld heb dat veel beter voldoet aan de behoeften van de gebruikers. Onze 06-lijn is ook een perfect voorbeeld van wat je met telematica, de combinatie van telecommunicatie en automatisering, kunt bereiken.

Hoe gaat uw beurslijn heten?

Damrak Direkt. Omdat de opbeller via zijn telefoontoestel als het ware zelf naar het koersenbord op de beursvloer kan kijken.

Daarmee was het gesprek beeindigd. Jammer nu dat onze overheid en de PTT de 06-nummers uit de autotelefoon hebben geweerd. Geld verdienen op de beurs wanneer je in de file staat. Als dat zou kunnen.

    • Hans Beugel