Daling chemiefondsen en KLM op Damrak

ROTTERDAM, 30 okt. In afwachting van morgen en overmorgen te publiceren kwartaalcijfers moesten de chemiefondsen en KLM verder achteruit. Tokio en New York daalden licht.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen flauw gestemd bij een zeer matige omzet. De stemmingsindex opende een half punt lager op 96,7 en noteerde tegen het eind van de ochtend rond de 96,6. Beursplein 5 volgde daarmee de ontwikkelingen op de beurzen van Frankfurt en Londen die rond het middaguur tot een procent lager noteerden.

Maar ook de komende kwartaalcijfers van morgen en donderdag zetten de koersen van met name de chemiefondsen en KLM onder druk. DSM komt morgen met de cijfers van het derde kwartaal en analisten menen dat de winst van fl.243 miljoen zal zakken tot fl.161 a fl.158 miljoen. DSM noteerde rond het middaguur een verlies van fl.0,70 op fl.80,20. Chemie-collega Akzo komt donderdag met de resultaten van het derde kwartaal. Hier wordt een winstdaling verwacht van fl.214 miljoen tot fl.160 a fl.154 miljoen. Akzo noteerde een verlies van acht dubbeltjes op fl.73,80.

KLM ten slotte komt donderdag met de cijfers over het tweede kwartaal (gebroken boekjaar) die volgens analisten een winstdaling te zien zullen geven met 75 procent tot fl.47 a fl.40 miljoen. De verwachting is verder dat KLM het dividend zal passeren, in tegenstelling tot de chemiefondsen waar het dividend mogelijk alleen wat omlaag gaat. KLM noteerde bij al dit onvriendelijke nieuws een verlies van zeven dubbeltjes op fl.20,50.

Tegen de markt in bewoog zich bij de hoofdfondsen Gist, waar volgens handelaren een grote koper voor in de markt is. De koers van Ahold reageerde positief op de bevestiging van de eerder gedane uitspraak over de winstontwikkeling dit jaar. De koers steeg van fl.127,80 naar fl.128,20. Tegen het eind van de ochtend moesten daar toch weer twee dubbeltjes vanaf.

Onverklaarbare belangstelling bestond er verder voor Atag die daardoor een daalder beter noteerde op fl.120 bij een omzet die hoger was dan normaal. De obligaties waren tot 10 cent lager op de tegenvallende renteverlaging in de VS. Daar daalde de korte rente een kwart procent tot 7,75 procent.

Op de optiebeurs waren Koninklijke Olie en Philips de meest verhandelde fondsen. Tegen de middag waren er in totaal 12.000 contracten verhandeld.

TOKIO - Het Nikkei-gemiddelde van 225geselecteerde aandelen daalde vandaag 86,91 yen (0,34 procent) en sloot op 25.242,40 yen. De omzet bedroeg ongeveer 400 miljoen aandelen. De dollar steeg 1,65 yen en sloot op 129,00 yen per dollar.

NEW YORK - Eenoptimistisch begonnen Wall Street heeft de eerste dag van de week moeten afsluiten met een verlies. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grootste industriele fondsen, die op een gegeven moment op een winst van 28 punten stond, eindigde met een verlies van 5,94 punten op 2430,20 punten. De omzet kwam uit op 135 miljoen aandelen na een omzet van 131 miljoen eind vorige week. Het aantal fondsen dat in koers daalde was ruim tweemaal groter dan het aantal dat koerswinst boekte.

De aandelenhandel liet zich leiden door de obligaties. Die begonnen hoger omdat het in het weekeinde bereikte begrotingsakkoord in de VS ruimte biedt voor renteverlaging. Via verruiming van de geldmarkt zorgde de Fed, het centrale-bankenbestuur, gisteren inderdaad voor een daling van de geldmarktrente, maar die bedroeg slechts een kwart procent. Dat werd te weinig geacht en de obligatiekoersen gingen weer naar beneden, met als gevolg ook een daling van de aandelenkoersen. Verder ging het met de bankfondsen tot veler verrassing ook weer slecht, net als eind vorige week.