Comite opgericht voor gijzelaars

DEN HAAG, 30 okt. Familieleden van Nederlandse gijzelaars in Irak hebben gisteren een comite gevormd met als doel een delegatie naar Irak te sturen om de gijzelaars vrij te krijgen.

Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) wijst dit initiatief niet categorisch af. Dat heeft de woordvoerder van de minister vanmorgen meegedeeld.

Het familiecomite staat onder leiding van de Amsterdamse predikant ds. D. N. Wouters, die zelf een zoon in Bagdad heeft. De minister blijft tegen het zenden van humanitaire missies naar Irak volgens het model-Waldheim/ Heath, maar de voorgenomen missie van Wouters en de zijnen ligt, aldus de woordvoerder, in een andere categorie, omdat hier sprake is van 'een niet-politiek getint particulier initiatief van direct betrokkenen': 'Daarvoor gelden andere regels.'

Op de vraag of een delegatie van de familieleden in Irak ambtelijke bijstand van de Nederlandse ambassade in Bagdad zal ontvangen, werd vanochtend gezegd: 'We gaan ervan uit dat hierover een nader gesprek met ds. Wouters zal plaatshebben'.

Volgens het ministerie blijft de primaire doelstelling van de Nederlandse regering dat alle 5577 gijzelaars die nog in Irak verblijven, worden vrijgelaten. Inmiddels zijn de Franse gijzelaars in hun land teruggekeerd. Daarbij was ook de Nederlander W. de Bie, trainer van het nationale waterpoloteam van Koeweit, die een Franse vrouw heeft.

Het familiecomite is gisteren gevormd tijdens een bijeenkomst van ongeveer tweehonderd familieleden van gijzelaars op het ministerie van buitenlandse zaken, waarvoor minister Van den Broek hen had uitgenodigd. Het initiatief van ds. Wouters kreeg hier vrijwel unanieme steun. De predikant denkt aan het afvaardigen van drie man naar Irak: twee familieleden en een vertegenwoordiger van de moslimgemeenschap in Nederland, of zoals hij het uitdrukte: 'Een delegatie uit kerk en moskee.'

Wouters ziet de familieleden als eerste verantwoordelijken in de gijzelaarskwestie, ook als het gaat om het zenden van onderhandelaars naar Irak. Hij drong aan op haast, omdat de toestand voor de gijzelaars, zoals hij zei, een uitputtingsslag is geworden. Met representanten van de moslims is overleg gepleegd.

Eerder op de dag hadden vier familieleden op het ministerie een petitie aangeboden met het dringende verzoek 'alles in het werk te stellen om alle gijzelaars vrij te krijgen'. Het verzoek, dat nu is doorkruist door het initiatief van de groep Wouters, werd door secretaris-generaal Bot in ontvangst genomen.

Een poging van het Kamerlid Janmaat (centrum-democraten) om als onderhandelaar toegang tot Irak te krijgen, is voorlopig mislukt. De Irakese autoriteiten weigerden hem een visum te geven.

Pag.3: Delegatie uit kerk en moskee