Boetes misdrijven met helft gestegen

DEN HAAG, 30 okt. De gemiddelde hoogte van door rechters opgelegde geldboetes voor misdrijven, exclusief die voor economische en fiscale delicten, is tussen 1982 en 1989 gestegen van 565 tot 835 gulden, ofwel 48 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die gisteren zijn gepubliceerd. De bedragen hebben uitsluitend betrekking op het onvoorwaardelijke deel van de opgelegde geldboetes in strafzaken waarop geen hoger beroep meer volgde. De grootste stijging deed zich voor bij de opiumwet-zaken. Het gemiddelde boetebedrag steeg van 1.095 gulden in 1982 tot 5.110 gulden vorig jaar. Volgens het ministerie van economische zaken mag niet zonder meer worden geconcludeerd dat de rechters strenger zijn gaan straffen. Factoren zoals de verharding van de criminaliteit of een ander vervolgings- of strafvorderingsbeleid kunnen het straftoemetingsklimaat eveneens hebben beinvloed.